Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

Hazai politikai ki kicsoda

Kis magyar politikushatározó - első kötet

2019. május 21. - Önállóan gondolkodó

kikicsoda.jpg

Egy hazánkba költözött külföldi barátom kérdezte tőlem a minap, hogy egy bizonyos magyar politikusról mondjak már neki egy pár szót bővebben, lévén, hogy a nevét már hallotta ugyan, meg így az arca is megvan a fejében, de mégsem tud róla túl sokat. . 

Elmondtam neki egy teljesen szubjektív vélemény-halmazt, belejöttünk a beszélgetésbe, és innen jött az ötlet. Igyekeztem magamban összeszedni a hazai politika, vagy az a köré rendeződött hadszíntér legismertebb arcait, és 1-2 mondatban jellemezni őket. Random módon, a teljesség igénye nélkül. Bízom benne, hogy a kritikai érzékét senkinek nem lépem túl. Vagy, ha mégis, hát ez van, törekedtem a valóság hű ábrázolására. Néhol. Sem.

Habony Árpád - vonzza a közszereplés, de ha reflektorfénybe kerül, valahogy szerényen magába fordul, és valósággal úgy kell kihúzni belőle a szavakat. Amennyiben sikerül, úgy azokra jól kell figyelni, mert nem fogjuk viszont látni semmilyen fórumon. Sem a nyomtatott médiában, sem valamelyik állami televízió csatornán.

Németh Szilárd - kerüli a színpadias megjelenést és szavakat. Zseniálisan, már-már tölcsérszerűen fogalmazza meg az adott téma kvintesszenciáját. Letisztultság, egyértelműség, határozott arcmimika. Született előadó. 

Szíjjártó Péter - tanult, tehetséges fiatalember. Retorikája semmiben sem hasonlít a magyar miniszterelnökére, teljesen más szavakat és hangsúlyt használ, mégis, a közlendőben rejlenek hasonlóságok. Mintha hopponálna, úgy vált kontinenseket gyakorlatilag percek alatt, és mindig korszerű hajviselettel jelenik  meg. Ha így folytatja, akár miniszterségig is viheti. 

Bangóné Valamilyen Ildikó  - merkeli magasságokban találjuk ruházkodását. Puritán, letisztult. Irodalmi érzékét gyakorta kamatoztatja beszédei és írásos megnyilvánulásai során. A kisállat-határozóból vett idézetei kísérik szerepléseit, nem idegen tőle középületekben és/vagy azok előtt flash-mob jelleggel a tér lehetőségeit jógailag kihasználni. 

Bayer Zsolt - Bayer Zsolt. 

Semjén Zsolt - ha kereszténység, akkor Zsolt. Az ember szinte ordítaná Semjén Úrnak, hogy lazuljon már végre, engedjen ki a bigott tanok ily fegyelmezett gyakorlásának szorításából. Tényleg. Valami utazás néha, propellerezés csak úgy, kötetlenül, némi vadászat vérengző háziállatokra, netán némelykor egy-két frivolabb megjegyzés teljes országok eltévelyedett vallásgyakorlására, vagy valami. Valami kis fűszer. Ne csak mindig ez az állandó "-helyetteskedés".

Karácsony Gergely - szuperhős nevén Gergő. Gyakran Hulk-nak is becézték állítólag, mert ha bepipul, ott kő kövön nem marad. Munkatársaiban megfagy a vér a határozottságától. Szűkszavú. Tulajdonképpen egy finn. 

Szél Bernadett - hírolvasónak tanult, de megállt a politikánál. Ott ragadt. Kedvenc hobbija 4 betűs székházak és/vagy épületek környékén sétálni, illetve fehér fonalból sapkákat kötni. Hű fegyverhordozójával gyakran nem értenek egyet, milyen fegyvert hordjon és ki, de a végén a naplementébe erről csevegve sétálnak bele. Mindig. Ugyanúgy.

Kunhalmi Ágnes - az orosz mondakör leghitelesebb képviselője. Állítólag egyszer mosolygott. Állítólag. Tanári pályája felé vezető tanulmányait akkor váltotta a politikára, amikor egy színház-elmélet órán improvizálnia kellett volna. A súgó sírt.

Kovács Gergely - kibillenthetetlen, pedig azt gondoltuk, Lázár János (ifj.) olajozottságát (értsd: megfoghatatlanságát) nem lehet újrázni. De. Lehet. A különbség az, hogy Lázár Úr esetében néhány percig mindenki elhitte amit mond, Gulyás Úr esetében néha az látszik, hogy még ő maga sem. 

Kocsis Máté - bármelyik multinacionális vállalat kommunikációs igazgatója. Ez is áll a névjegyén. Kockás és/vagy kék ing, élére vasalt megjelenés, céges német autó, és kész. Ezt várjuk el, ezt kapjuk. Sallangmentesen.. 

Szanyi Kapitány - néhány hete látták egy kis csónakban ülve, ahogy bottal ütögeti az éhes harcsákat hőn szeretett zsákmánya mellől. Nem mertek szólni neki, hogy rég az aligai strandon van 2 méterre a lángosostól, a gyerekhinta mellett. Nem szóltak neki, nem. 

Varjú László - futballedzőnek készült, de tovább tanult. Most úszóedző. Jól végzi a rá bízott feladatokat, lelkiismeretes, őt is beszippantotta a jóga, melyet egyedül nem szeret gyakorolni.Szívesen turnézik menzáról menzára, egy igazi séf a háznál. 

Navrasics Tibor - nem érti, na.

Deutsch Tamás - tekintetében az örök, feszült figyelem. A bulivonat sosem áll meg, és tegyünk szívünkre a kezünket: csak irigyelni tudjuk.

Újhelyi István - nincs olcsóbb és szánalmasabb viccelődés, mint valakinek a nevével szórakozni, de annyira adja magát: ő sajnos már a Régihelyi.

Fekete-Győr András - fehér. Igazából még bárki írhat rá, de az biztos, hogy ha a 30 évvel ezelőtti Orbán Viktor egy időhurkon át eljönne ide, akkor simán alapíthatna egy Re-Momentumot. Senkinek sem tűnne fel.

Nem folytatom, bár van még számtalan név, ha igény mutatkozik rá, akkor viszont igen. 

Minden jót!

 

Sz G 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr4814843196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clara Serestyen 2019.06.01. 11:59:56

Kovács Gergely alias Gulyás?
süti beállítások módosítása