Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

Megnyílt a Választási Videotéka

2019. október 04. - Önállóan gondolkodó

 vhs_kazi.jpg

 

Sosem látott ritkaságokkal, magángyűjtemények mélyéről előkerült kuriózumokkal várjuk Önt napokban megnyílt üzletünkben!

Van nálunk minden, mi szemnek, szájnak és szavazatnak ingere, a csalódás kizárt!

 

Carbonara 

Egy teljesen hétköznapi polgármester vidám kalandjai a kazánnal, benne közmunkással, és további jó kedélyű önkéntes szereplőkkel. A realisztikus, keserűen édeskés  film bemutatja egy kistelepülés bohókás mindennapjait, ahol senki sem ijed meg némi koromtól és bezártságtól, ha közös, felhőtlen mókázásról van szó annak érdekében, hogy a helyi közösség, de akár az egész ország egy picit felszabadulhasson a mindennapok rutinja alól. Ajánljuk minden olyan filmrajongónak, aki valaha is vonzódást érzett a kazánkovácsok élete iránt, de nem mert rákérdezni, vagy csak simán nem klausztrofóbiás. 

 

Leszámolás Kis-Zuglóban

A film adaptáció. Egy hangfelvétel alapján készült, melyet egy óvónéni talált meg egy játszótér mellett, egy csendes őszi reggelen, mikor Mártikával, a kis tacskójával indult gyalog a kisbolt felé élesztőért. A sors furcsa fintora, hogy az üzbég alkotás egy cseppet sem gyerekes témát dolgoz fel: a főszereplő, Noel, magasságával mindig is kitűnt a többiek közül, ezért aztán sosem lett korrupt politikai karrierje alatt. Mert kilátszott volna a tömegből. A film azt a drámai sorsot mutatja be, melyet valaki úgy él át, hogy soha, semmit nem hibázott életében, semmi rosszat nem tett, és bár rendületlen látogatott minden földrajz órát, egyszer mégis úgy hozta a sors, hogy egy rossz kerületbe, majd aztán társaságba, végül hangfelvételre került. Szociodráma mesei felhangokkal. 

 

Bor, mámor, víz

Egy alternatív fényképész-műhely időszakos kiállítása ihlette a rendezőt, aki ígéretes jogi karriert hagyott fel a bombasztikus téma reményében. Még nem tudjuk, bejött-e  a számítása, de most, egy kifejezett ritkaságot vehet kedves kölcsönzőnk a kezei közé! Ez, az önmagát 54 perc után megsemmisítő felvétel mindössze 300 példányban készült el, melyből rejtélyes módon 299 hazánkban került forgalomba, a hiányzó 1 kiadásról ellentmondásos történetek keringenek. Az, állítólag nem robban fel a film végén. A történet egy víziszonyos sportoló életét dolgozza fel, aki életében egyszer tudja legyőzni a félelmeit, hajóra száll, és a bonyodalmak ekkor kezdődnek. Egy révet keresett csupán, helyette azonban egy igényesen kidolgozott tengeri hajón találja magát, ahol iparmágnások szertelen játékainak lesz szemtanúja, miközben a bárka  mazsorettek lépteinek hangjától visszhangzik. Kusturica rajongóknak kötelező darab!

 

A hálózat csápjában

Minimalista, realista alkotás. Két ember, egy szoba. Ennyi. Mégis megannyi sors és dráma, ki nem mondott szavak, álmok, és vágyak. Névtelen szereplők, még stáblista sem készült. Csupán a kiválasztottaknak tudjuk kölcsönözni. Ennek tényét egy titkos ábrával kell igazolni üzletünkben, elfogadás esetén a film mellé egy szemellenzőt vagy egy kitöltetlen iparűzési adó nyomtatványt adunk ajándékba. Tartalma miatt kizárólag 40 év feletti tagjainknak adhatjuk ki. 

 

Félelem és rettegés LittlePesten

Egy ventilátor, 3 férfi, liszt, porcukor, életbölcsességek. Ennél többet nem árulhatunk el ebből az átütő olasz alkotásból, melyben a szereplők nagymamáik kelt tésztás receptjeinek felidézése közben elmélkednek a kapitalizmusról, az emberi kapcsolatokat méltatlanul átszövő függőségi viszonyokról, valamint a pénz hatalmáról ebben a lélektelen, süllyedő világban. Küzdenek ellene, de sorsukat beteljesíti a tüsszentés és a nagyothallás egyfajta bűbájos elegye. Nehéz monológok és a könnyed közbekérdezések váltakozása adja meg a film ritmusát, ahol a néző szinte ott ül köztük, lisztes kézzel, és hol leszegett fejjel, hol tágra nyílt tekintettel rágja át magát a többiekkel együtt a világ romlásának testén. A filmet a kolumbiai külügyminisztérium finanszírozta, bátran állíthatjuk, helyesen költötték el az alkotásra szánt összeget.  

 

Magyarország, így vezetlek!

Portré film egy közös érzésről, az összetartozásról, egy fekáliában úszó világ egyetlen stabil szigetéről, Magyarországról. Igen népszerű, ám talán kissé megosztó művészeti alkotás. Néhányan próbálták megkérdőjelezni a film hitelességét, mert nem voltak hajlandóak elhinni, hogy ilyen erős összefogás, ilyen mélyről gyökerező JÓ ÉRZÉS nemzeti szinten is létezhet. Kételyek merültek fel, hogy a megnyilatkozók bárminemű kényszer és/vagy tudatmódosítószer nélkül látták ennyire elképesztően szépnek a saját és környezetük világát. Több, nemzetközileg is elismert szaktekintély már-már egyfajta valláshoz, sőt, némelyikük pszichológiai alapokon nyugvó, láthatatlan neurális kötődéshez hasonlította a film mondanivalójának lényegét. Ezzel szemben a valóság az, hogy ez az ország ott van, ahol, és senki nem tudja elmagyarázni nekik, hol vannak valójában. Felmerül a film végére az örök kérdés: kell-e, szabad-e ebből egy teljes népet felébreszteni? Vagy csak irigyek vagyunk? Ott szeretnénk lenni mi is? Elég az nekünk? Súlyos kérdések. A film főszereplője egy karizmatikus arcélű bölcs, akinek szavait és tetteit a népe legitimizálja, miközben ő maga aszkéta életet él, semmit nem tesz azért, hogy vezesse a híveit, gyakorlatilag a hívek tolják előre őt. Egy ember, egy nép, egy akarat. Aki valaha is hallott már az ún. lapos-föld elméletről, annak kötelező darab!

 

Választékunk október 13-ig minden bizonnyal bővülni fog. Eddig a dátumig éjjel nappal nyitva vagyunk Ügyfeleink előtt. 

Utána? ...majd megnézzük. Addig meg tovább forog a film, no meg a gyomrunk. 

Sz G

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr5515193074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása