Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

131? 177? Százharmincegy?! Százhetvenhét?!

#kormányozzszépenokosan! Minden máshoz mi is kellünk!

2020. március 20. - Önállóan gondolkodó

kerdesu.jpg

Naponta közölnek velünk frissített adatokat fertőzöttekről, az elvégzett tesztek, a karanténba kerültek, valamint a halálesetek számáról.

Értem. Ezt még igen.

Viszont függetlenül attól, hogy most az a helyes, ha boldog-boldogtalant letesztelünk, vagy ha nagyjából csak azokat, akik kaparják a kórház ajtaját kínjukban, hogy engedjék be őket, ez a szám nekem bizony rémisztően alacsony. Igen, pont így. Még úgy is, hogy a nullának örülnék csak. Aggaszt, mert nem értem.

Két lehetőség van: vagy elképesztően szerencsés nemzet vagyunk, és közigazgatásilag mindent elképesztően hatékonyan végzünk, vagy valami "értelmezési hiba" lehet ebben a számban.

LESZÖGEZNÉM:

1. NEM arról szeretnék itt vitát indítani, hogy az egészségügyi dolgozók hogyan végzik a munkájukat, mert ha bárki erre gondol, az nagyot téved, sőt, kikérem magamnak. Mind a rokonságomban, mind a baráti körömben vannak az egészségügy szolgálatában állók, igaz, nem kifejezetten a frontvonalban vannak jelenleg - néhány kivételtől eltekintve. Utóbbiak pedig..hát...finoman szólva is olyat visznek véghez, amit egy átlag "munkavállaló" fel sem tud fogni. Nem még egy excel este 6 után...maradjunk ennyiben.

2. NEM annak örülnék, ha ez a szám 544 lenne, vagy, hogy ha a mortalitási ráta nőne. Dehogy. Sőt! Csak sajnos az a baj, hogy...

...kevés az átfedés a hazánkban ismertetett számokból adódó várható lefolyás, és a többi érintett országban bekövetkezett eseménysorozatok között. Illetve sajnos van, de ott nem feltétlenül az történik, amiben mi bízunk valahol.

Nézzen magába mindenki, és mondja azt, hogy az alábbi kérdések soha, senkiben nem merültek fel eddig, pusztán akár csak nehézségi alapon:

...minden érintett országból mutatnak olyan képeket, felvételeket (nyilván megfelelő biztonsági távolságból és előírások mellett), melyeken a kezelés alatt álló fertőzöttek láthatóak. Nálunk látott valaki már ilyet? Jelezném ismét, olyat senki ne írjon, hogy "ezzel azt akarod mondani, itt az egészségügyisek malmoznak?!" mert örök harag a vége. Szóval szerintem nem sok ilyet látni. Mi az oka? Látnánk, hogy milyen védőfelszerelésben vannak? Mennyire kimerültek és végtelenül túlterheltek? Vagy mi? Most azt látjuk, hogy számtalan EMBER visz nekik kaját, ajánl fel lakást, és hasonló elképesztően megsüvegelendő tettek. DE HA 131 eset van, és akár több, mint 4 400 szűrés eddig összesen, akkor mitől kimerültek? Nem lehet, hogy sokkal többet dolgoznak, mint amennyit érzékelünk ebből? DE! Na ha meg így van, akkor mi történik?! Miért nem engednek minket érzékelni? Miért nem látjuk? Miért azt látjuk, hogy valamely sajtóorgánum kérdezni mer? Melyik a fontosabb? Utóbbira válaszolok: a munkájuk! Akkor meg? Én az egészségügyiekben egy pillanatig sem kételkedem. Tudom, hogy szétesnek! ...akkor? 

El nem hiszem, hogy ne lenne legalább minden tizedik honfitársunknak valamilyen sztorija, hogy hallotta x-től, hogy honnan jött haza, mégsem ment karanténba, kórházban dolgozik az xy rokona, és azt mondta hogy......és idősek otthonában ki-be járkálnak, és hogyan adják át a csomagot, és köhög, meg fáj a tüdeje, de hát orvoshoz "bizzztosssan nem megy", stb stb. Na ha ez a lakosság 10%-ánál megtörtént, és ezek közül csak 5% fedi a valóságot, az közel 50 000 ember, és ha ezeknek csak a 10%-át szűrnék, az kb pont annyi, mint ahány embert eddig szűrtek... Pletyka a gondolkodás halála, ezzel egyetértek, és nem kell az egészségügyi dolgozókat még jobban agyon terhelni ilyenek alapján, ez több mint tény és elvárás, de...

...miért hallani olyat, hogy a patológiákon megugrott a "valamely még nem teljesen pontosan megnevezett tüdő-betegségben elhunytak száma"? Több helyről hallottuk... Mert de, ilyet is hall az ember, és ha mutatnák, hogy ez nem igaz, még lehet el is hinnénk. Vagy mondjuk...

...valamilyen alapon szükség lenne tudatos szűrésre....igen, akár 2 különböző időpontban. Na de akkor miért nem tesszük? Mert felesleges? Nem bizonyított? DRÁGA?!?! Mert nincs rá kapacitás? Ezt nem merjük leírni. Nincs rá eszköz? Ezt is hallottuk már. Így jobban kontrollálhatjuk a számokat - mármint ha nem beszélünk róluk? Jaj, "ne már!"... Vagy nem szűrünk többet, hogy ne legyen miről beszélni?! Melyik az igaz?

Akik szűrnek, vizsgálnak, biztos, hogy rendelkeznek a megfelelő, és megfelelő időszakonként kicserélt védőfelszereléssel? Igen? Akkor jó. Akkor hogy-hogy embert nem láttam még ezek közül nyilatkozni, hogy minden ok? No meg mitől van annyi eü dolgozó karanténban?

Leállt az élet. Mondjuk nap mint nap. Nos: NEM. Bezár a boltok nagy része délután háromkor? Pazar. Kérdezem én: oszt minek?! Ha már kinyitott, akkor az a mínusz 3-4 óra számít? Arra ösztönzünk ezzel embereket, hogy azért maradjanak otthon, mert ha dolgoznának, nem érnének oda a boltba? Miét nem zárnak be teljesen? Miért nem marad az élelmiszer - patika - benzinkút - dohánybolt (sajnos) négyes csak nyitva?! Kell a "barkácsból a hilti" kettőig, hogy este uncsiból fúrjunk fel egy képet?! Nincs ennek olyan tettünk is meg nem is szaga? Mindenki bezárhatna úgy "istenesen".

Azt halljuk, 2-3 napja, hogy most aztán már csoportosan lesznek fertőzések. Nálunk úgy tűnik, hogy a csoportosan azt jelenti, hogy kb ugyanakkora csoportokban minden nap - eddig legalábbis. Bocsánat a szóismétlésért, de máshogy nem elég plasztikus. A "csoportosan lesznek új fertőzések", és az "ennek megfelelően kiugrás lesz a számokban" azt jelenti, hogy ha megfertőződött 3 ember, akik mondjuk megint 3 embernek adják át, az élből 9. Legyen 1 napon belül 3 ilyen "eset" (persze, jó lenne, ha nem lenne egyáltalán). Na az 27 egyből. Huszonhéttel több. 1 helyen. Vagy mondjuk úgy, 1, azaz EGY városban. Most akkor vagy én nem értem a hallottak és a számok közötti közötti összefüggést, vagy más ennek az oka. Kicsit "Olaszország érzés", nem? Vagy esetleg az exponenciálisan szót kerülgetjük? Ez a kérdés sem merült fel senkiben? Vagy várunk, míg egyszer csak akkora lesz ez a háló, hogy már leírni is ijesztő, hát még benne élni?  Hogy akkor már mindegy, akkor onnan majd tényleg mindenki bezárkózik otthon és gyógyul ahogy tud?!

Innen jön a kijárási tilalom kérdése. Felvetődött. Mondjuk ez azért nem egy rossz ötlet, mert akkor végül is mi is történne? Végig gondolta ezt már valaki? Nem? Segítek: nem. Vagy, nagyon kevesen. Mert akkor otthon ülnénk, fertőznénk max egymást, de onnan kb nyílegyenesen kórházba kerülnénk. Mit nem tennénk? Nem fertőznénk másokat a szűk körünkön kívül. Azt nem tennénk. Kicsit séta, kicsit boltocska, kicsit csak majoranna a hétvégére = +4 fő. Ja, mert akkor nem termelünk? Mit? Amiből élünk. Elvileg az 1 biztos dolog, amit a jelenlegi kurzus garantálni fog,  az a gazdaság védelme. El is kezdte. Volt értelmes döntés is. No meg megszeppent katonák állnak egy gyógyszergyár recepcióján, hogy "ööö....csókolom...jöttünk volna..hát...menedzsment mittingre"... Van az a helyzet, amikor ez kell. Nem kérdés. Hogy kérdések se legyenek, csak cselekedetek. Most akkor már ez van?

Hogy van az, hogy azok a fránya lusta csehek "repülőnyi" szájmaszkot, tesztet, egyebet tudnak venni, és már le is szállították nekik? 

Hogy van az, hogy katonák sétálnak az utcán, és az az egyik legfontosabb kérdés, hogyan büntettek meg renitens vendéglátósokat? Bírságoljanak, jelentsenek fel, de ENGEM NEM EZ A STATISZTIKA ÉRDEKEL! 

Hogy van az, hogy egybemossák a rémhírterjesztést az egyszerű kérdezéssel?

Hogy van az, hogy nem értjük: ha adnak tájékoztatást, akkor tudjuk. Ha nem, akkor találgatunk. Akik találgatnak, és félnek vagy dühösek, akkor ki fognak találni "pletykákat", jobb esetben. Rosszabb esetben rémhíreket. 

Válaszoltak kérdésekre? Vannak kérdéseink? Tényleg 1 szóvivőnek kell Emailt küldeni?

EZ a leghelyesebb kezelési módja egy elvileg tömeges megbetegedéseket okozó járványnak? 

VAGY maradjunk a seggünkön, de leginkább üljünk a szánkra, mert akkor se nem fertőzünk, se nem kérdezünk, és csak várjuk, mint mindig, hogy majd az állam megoldja helyettünk. Mint ezt amúgy tettük túl sokszor már. Csak akkor nem közvetlenül a szeretteink, vagy a saját egészségünk volt a tét. Akár a teljes egészségünk. Persze van az, hogy bízunk, egyenesen, kérdés nélkül, csak akkor lehet, hogy más kezdeti lépéseket kellett volna látnunk. Mindenesetre azért annyi legyen bennünk, hogy ha mi magunk nem viselkedünk értelmesen, akkor ezt ne is várjuk el senkitől. 

 Addig is, csak kíváncsiságból, nem reprezentatívan?

 

 

 Szóval a "pánikkeltés" mint kifejezés fel sem merül egy átlagos emberben, ha legalább nagyjából kap választ a kérdésire. Ha meg kérdez, és azt a választ kapja, hogy ezért  pánikot kelt, akkor az egyfajta besorolás. A kérdező besorolása az "érdektelen kategóriájába". Nekünk meg jogunkban áll az egyszerű logika mentén kételkedni. Nem pánikolni, hanem kételkedni. 

Pedig a fentiek egyszerű hétköznapi emberekben felmerülő egyszerű hétköznapi kérdések.

Semmi több.... de kevesebb sem!

Elképesztő tisztelet a kórházakban dolgozóknak, és reméljük, a szlogeneken, illetve gazdasági döntéseken túl végre odaáll az állam melléjük. Rendesen. Nem csak szavakban. Meg egyébként mi is odaállhatnánk melléjük azzal, hogy figyelünk az alapvető közösségi viselkedésünkre - ha már nem tudunk otthon a seggünkön ülni. Ami amúgy marha egyszerű, és kicsivel több, mint celebek fészbúk posztjai. 

Vigyázzunk magunkra, és egymásra!

 Sz G

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr9215537630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása