Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

1 hajléktalan = mennyi foci?

Naív, populista cikk a hétvégére - sajnos. Mert egyébként valaha ezt kiszámolta bárki is?!

2019. január 25. - Önállóan gondolkodó

Ismétlem, és hangsúlyozom: naiv, populista, 1x1 bonyolultságú cikk. Ma. Magyarországon.

Sajnos.

Aki lusta olvasni, annak elárulom: akár 6 000!

Mellőzve mindenféle igazságosztást, odamondást és liberális-anarchista-polgári-demokrata-kerestény-muzulmán-laktózérzékeny uszító propagandát, alább egy teljesen egyszerű matematikai levezetése annak, mennyit és ma kis hazánkban egy, azaz 1 darab hajléktalan (mert az uralkodó kurzus a darabszámot nézi, nem az embert mögötte, ezért merek így fogalmazni), ha a foci oldaláról közelítjük meg. Pontosabban azt mutatnám be, hogy egy ha a stadionépítési bonanzából mondjuk félre tettünk volna egy adott összeget a hajléktalanok helyzetének rendezésére, mi is jönne ki. 

NEM szól arról a cikk, hogy egy fedél nélkül élő ember miért is jutott oda, ahol jelenleg van, de arról IGEN, hogy ha már ez megtörtént, mi mennyit is tehetnénk (sokat), és mennyit is teszünk (semmit) azért, hogy ez ne legyen így. Az én szememben a terjedő "zöld gyepet 4 fal közé csilliárdokért" kór passzív elfogadása egyenértékű annak aktív támogatásával.

Sok a duma, jöjjenek a számok!

Tegyük, fel, hogy kihasítunk az n+1 feleslegesen megépített stadionokra költött 100 MRD + összegből mondjuk 10 % részösszeget, ami ugye 10 milliárd forint. Ezzel nem is néztük az összes erre elköltött pénzt, és még szerények is maradtunk. 

Ez leírva emígyen néz ki: 10 000 000 000 forint. Most nem moralizálnék, hogy van, aki ennyi gombócot életében összesen nem evett, mint amennyi nulla ide le van írva, maximum csak annyit, hogy ezek a nullák a stadionokkal kapcsolatban pont annak megfelelő értékkel bírnak...

Induljunk ki abból, hogy nem házakat, hanem mondjuk lakásokat épít az állam a hajléktalanoknak. Nem vesz, épít. Mert ha venne, akkor a cikk véget érne 2 sor után, és még sokkolóbb adatokat látnánk.

Alapadatok - persze elméleti síkon, és nagyon elnagyolva, a példa kedvéért:

  • telekár: ezzel elvileg ne számoljunk, mert azt gondolom van még elég állami tulajdon, de jó, írja le "veszteségként" a könyveiben, mondjuk úgy, hogy legyen négyzetmétere 50 000 forint;
  • legyen egy telek, mondjuk városi környezetben 50%-ban beépíthető, alapterülete pedig egyenként 2 000 négyzetméter, így 1 000 nm alapterülettel mondjuk 5 emeletet fel lehet húzni (szintterületi mutatókat egyebeket hagyjuk);
  • ha ebből levonjuk a folyosókat, egyebeket, akkor marad mondjuk 900 nm szintenként;
  • földszint + 5 emelttel számolva ez: 900 x 6 = 5 400 nm lakóterület / 1 épület, bruttóban pedig 6 x 1 000 nm = 6 000 nm;
  • számoljunk úgy, hogy mindenki kap 30 négyzetmétert (vagy 25-öt), 1 szoba-konyha és egy fürdőszoba;
  • kivitelezési költség legyen mondjuk (nem törekszünk luxusra, sőt): 300 000 Ft/nm.

 

Mit lehet ebből kihozni?

Egy darab ilyen épület összköltsége tehát:

  • 2 000 x 50 000 = 100 000 000 Ft telek-érték;
  • 6 000 x 300 000 =  1 800 000 000 Ft kivitelezési költség
  • Összesen: 1 900 000 000 Ft.

Vagyis még felkerekítve, tartalékkal számolva nagyjából 5 db ilyen épületet lehetne felhúzni a fentebb említett 10 milliárd forintból. Így nem hangzik soknak.

Ha mindezt elosztom 30 nm-es lakásokkal: akkor 900 lakás jön ki összesen, ha 25 nm-el, akkor 1 080.

Átlagot véve, EZER embernek lehet tehát azt a lehetőséget ebből a pénzből megadni, hogy tudjon lakni valahol, mondjuk maximálva, hogy meddig. Mert ha van hol aludni, van hol tisztálkodni, van honnan dolgozni menni....akkor elindul valami, és mondjuk 6 hónap után ketten-hárman összeállva már bérlakást is nézhetnek, és így akár évente 2x tud megtelni ez a lakásszám. Az máris 2 000 ember évente!

A lényeg viszont NEM EZ: az igazán fontos az, hogy ha az állam végre venné a fáradtságot, hogy költene hajléktalan elhelyezésre, akkor nagyjából fenti költségek hatod részéért tudná ugyanezt nyújtani folyamatos ellátás jelleggel. Hatod ennyi költségért. Azt nagyon leegyszerűsítve hatszor annyi ember!

6 000 ember.

Persze tudom, működtetni is kell, ami nem csekély kiadással jár, valamint  szükséges egy szabályzó-rendszer is ki meddig maradhat ott mondjuk ingyen, majd mikortól kell mennyi lakbért fizetnie, stb. Viszont az alap az ez.

..és igen, ezt eddig más kormány sem oldotta meg, de nem is költött ennyire pofátlanul valamire, aminek annyi értelme van, mint egy "Lapos Föld" kongresszusnak.

Abban viszont feltétlenül biztos vagyok, hogy évente 2 000, vagyis kétezer ember tudna valahogy így visszakerülni oda, ahova igazából való. Még ha azokkal nem is számolok, akik nem akarnak már visszailleszkedni, és van ilyen is bőven, a lehetőséget legalább megteremtem. Visszaesés, lemorzsolódás, beilleszkedési problémák és zavarok, minden ilyen előfordulna. Azonban a lehetőség megteremtése által embernek érezhetném magam bármilyen domb tetején lévő bármilyen palotámban.

Ráadásul mindemellett még megmaradna a tévém, ahol nézhetek értelmes külföldi bajnokságokat. Ahol fociznak...és ahol a hideg napokon éjszakára beengedik a hajléktalanokat.

Mert van ilyen is.

Meg olyan is, hogy egy kormány VÉGRE számoljon.

 

Sz. G.

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr5314588062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.01.27. 10:19:51

Igen, ezen én is gondolkodtam, csak picit más megközelítésben: úgy 10 m2 kellene hogy jusson mindenkinek alanyi jogon, mondjuk annyi árammal ami elvisz egy mobiltöltõt. Nyilván, akinek van munkája az elõbb-utóbb elköltöltözik egy ilyen helyrõl, mert 10 négyzetméter azért nem sok mindenre elég, de arra elég lenne, hogy lenne egy hely ahová mindenki lepakolhatja a cuccát, alhat nyugodtan, esetleg kimoshatja a ruháit, tisztálkodhat.

Helga Beauty Salon. 2019.01.27. 10:43:43

Na itt a két alapvesszőparipa! Stadion vs. hajléktalan!
Miért nem adnak nekik lakást? Miért bántják őket azért hogy az utcán élnek? Miiért, miért, miért!
Nem megyek be a demagógiázok erdejébe mélyebben, maradjunk annyiban hogy a hajléktalanokról gondoskodnak a társadalom teherbíró képességeinek arányában, viszont nagyon sokan keményen dolgoznak hogy kifizethessék az albérletüket, nem várnak semmi alamizsnát és érdekes módon az érdekvédők sem törődnek velük fikarcnyit sem!
Persze legyen igazatok, de ne követelőzzetek, hanem tegyetek érte, lakásba minden hajléktalannal, minden érdekvédő vigyen haza egy csövest!

midnightcoder2 2019.01.27. 11:08:06

@Helga Beauty Salon: Ettõl persze az is igaz, hogy a kurva anyját mindenkinek aki közpénzbõl épít szórakoztatóipari központokat. Az élsport támogatásának egyetlen haszna az egészségügyre kifejtett pozitív hatása, mármint hogy a doppingszerek fejlõdésébõl valahol az orvostudomány is profitál. De ez azért messze nem indokolja az erre a célra kidobott milliárdokat. Másrészt, azért kellene egy minimum amit állam bácsi minden polgárának biztosít. Ha a kettõ között választani kell, akkor én inkább a hajléktalanokra szavazok mint a focistákra.

Helga Beauty Salon. 2019.01.27. 11:37:22

@midnightcoder2: "Ha a kettõ között választani kell, akkor én inkább a hajléktalanokra szavazok mint a focistákra."

Vérlibsikkel öngyilkosság egy vitában tárgyilagosnak lenni, viszont utánad néztem és te hajlamos vagy az objektivitásra.
Így elárulom hogy nekem sem annyira tetszik a stadion építés. Nem a közpénz miatt, hanem mert nem érdemlik meg! És ebből következik a másik véleményem, hogy a csövesek sem érdemlik meg!
Nem kell ezek közül választani, mi kényszerít rá? Egyszerűen hasznos dolgokra kellene költeni, meg olyanokra akik meghálálják! A csövik kapnak kaját meg fedelet ha akarják és egyéb támogatást is az újrakezdéshez, csak leszarják! Ismétlem, a poszttal a legnagyobb gondom a demagógia, mert azt utálom! Ha érdekli a csövesprobléma akkor adja elő a javaslatait, de így stadionokkal, meg adjanak nekik lakást dumával hiteltelenné teszi az egészet!

Visceroid 2019.01.27. 12:07:12

Egy embert nem lehet kényszeríteni semmire ameddig nem követ el bűncselekményt. Ha pedig elköveti, akkor nem jutalmazni kell, hanem büntetni. Azt pedig, hogy mi a bűn és mi nem a törvényhozók határozzák meg.

nemecsekerno_007 2019.01.27. 12:10:55

Szép elmélet, de miután felépültek ezek az objektumok utána is kell költeni rájuk, ill. a működtetésük is pénzbe kerül. Ezt ki fogja fizetni és meddig? A hajléktalanok?
süti beállítások módosítása