Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

A Meleg Üdítő Napja (?)

2019. augusztus 06. - Önállóan gondolkodó

cc2.JPG

Nem vagyok sem bigott katolikus, sem örök elégedetlen liberális, de leginkább az nem vagyok, akit bármilyen szinten is érdekel egy értelmes ember nemi hovatartozása és/vagy identitása. Amit otthon tesz,nappal, vagy éjjel, vagy amit gondol a nemek közötti kapcsolatokról semennyire sem az én dolgom. Nem rám tartozik, mint ahogyan másra sem tartozik, hogy én hogyan vélekedem és/vagy élem meg ugyanezeket a dolgokat.

Magánügy, tiszteletben is tartom.

A bajok ott kezdődnek, többek között, amikor azt, hogy valaki a saját neméhez vonzódik, egyfajta pajzsként, esetleg érvként, vagy adott esetben hivatkozási alapként kezdik használni. Bármelyik oldalról, akkor is, ha a hetero szó mögé bújva öncélúan érvelünk.

Megjelentek ezek a plakátok, és robbant az ügy. Ismét. Sokadszorra, és megint ugyan de ugyanaz az álszent cunami követte, ami minden eddigi hasonló esetben bekövetkezett, itt azonban -én legalábbis- azt gondolom, valami félrement.

Mi volt a cél? Hogy az ominózus üdítőital legyen a meleg közösség ikonikus itala? Mert ha jól végig gondoljuk, ez a kampány ennél többről nem szól, vagy legalábbis nem szólhatna. Ezt viszont nem tartom fairnek a hetero, a meleg, vagy a százféle különböző irányultságú embercsoport egyikével szemben sem. Miért gondolom ezt? Röviden azért, mert ez így nekem egy nem túl átgondolt, mégis lehet, hogy eladásszám tekintetében sikeres kampány lesz. Aki eddig szerette, eztán is venni fogja, de az biztos, hogy a sok esetben mindkét oldalról túlfűtött hetero vs meleg "vitákban" edzett, vagy akár megfásult embereknek ez jelenthet egyfajta közösségi érzetet, akármennyire is bizarrul meg hülyén hangzik, de mégis.

Ne legyünk álszentek, mert ez nem visz előre senkit, semelyik oldalon. Azt még nem éltem át, és őszintén remélem, nem is fogom, hogy mondjuk a fiam egy vasárnapi ebéden bejelentse, miszerint a mellette ülő amúgy szimpatikus, és szakállas fiatalember egyébként a párja, és ha nem baj, jönne velünk nyaralni. Ne mondja nekem senki, hogy ezen nem akadna ki a szülő, hogy ne érezne gombócot a gyomrában, és nem kérne pár napot egyedül egy vízparton ücsörögve, vagy akár egy sör mellett. Értelmes szülő ezt követően ugyan, de ugyan úgy szeretni fogja a fiát, mint az említett ebédet megelőzően, bár többek között oda az az álom, hogy "saját vérvonalból" legyen unoka, mert vélhetően örökbe fogadott lesz a kis jövevény, ha lesz egyáltalán. Még ezt is fel lehet dolgozni, és az élet mehet tovább. Fájna, biztos, nem kicsit, de akkor is ott kell lenni, szülőnek lenni, embernek maradni, mert a gyermekünk a gyermekünk. Pont. Nem kérdés.

Ugyanennyire ne legyünk álszentek, mikor meleg büszkeség napjáról beszélve azt kell látnom, hogy egy teherautó platóján egy tangába "öltözött" férfi a kezében egy vibrátorral közösül (!) egy Bibliával (!). Megtörtént eset. Azt nem értettem ekkor, hogy a többi felvonuló miért nem rángatta le onnan azt az Isten barmát és dobta bele a Napba?

Arra sem könnyű válaszolnia mondjuk egy anyának, amikor mondjuk két férfi vagy két nő csókolózik az utcán, és a 6 éves gyermeke megkérdi, hogy "Anya, miért csókolózik két bácsi"? Ettől a ponttól kezdve az anyukán múlik a jó válasz, és nem azokon, akik csókolóznak. Megjegyzem halkan, sosem voltam híve annak, ha valakik az utcán falják fel egymást, mert ez mondjuk hogyan eshet egy idős bácsinak, aki épp ott sétál, és 3 napja halt meg a felesége, akivel 45 évig együtt élt....mindegy, az már az én gondolatom. Az élet része, értem én.

Akkor se legyünk álszentek, amikor valaki, bármilyen vita során, ahol az adott személy jellemét sérelem nem éri, miért kell a meleg mivolta mögé bújva érvelni, mint ahogyan azt sem, hogyan lehet a hetero lét egy érv. Egyik sem az. Mindkettő döntés kérdése. Egyének, személyek döntése, leginkább a saját döntésük, amit meghozni nagyon sok esetben elképesztően sok fájdalommal és szenvedéssel, gyakran kirekesztéssel jár.. Akkor van baj, amikor ezt magukon, a személyiségükön, a világukon túl akarják mindenképpen a másik elé tárni, ezzel hadakozni, fegyverként használni, vagy a kapott sérelmeket ellensúlyozva visszavágni akarnak így. Ezt így nem kellene, semelyik oldalról sem. Életforma. Így hívják. Bármelyik oldalról legyen szó.

Most komolyan...adna el több üdítőt ez a gyártó, ha csak hetero párokat lenne hajlandó feltüntetni  a plakátokon? Nem. Egy darab üveggel sem. Főleg úgy nem, ha a hetero szó megjelenne bármilyen formán a hirdetésen, Azonnal ugrana erre a teljes meleg közösség, és lássuk be, igazuk is lenne. Akkor mindenki azon lenne felháborodva, hogy ez kirekesztés, mert az is. Viszont sajnos az is kirekesztés, amikor le nem írva ugyan, de megmutatva azt, egyfajta teljesen feleslegesen erőltetett "mindenképpen egyenlőek vagytok" mondanivaló mögé bújik el egy termék, de akár egy eszme is. MINEK KELL AZT HANGSÚLYOZNI? Miért kell azt helyettük megtennie bárkinek is? Ha elfogadjuk, hogy mindenki egyenlő, hogy mindenkinek joga van eldönteni mit szeretne, kezdve a másik testiségétől akár egy autó márkájáig, akkor azon túl, hogy a termékünket szeretnénk minél jobban "pozicionálni", miért akarunk tüskés cukormáz burkolatot adni a dolognak? Nem elég finom az innivaló, és erre most jöttek rá, vagy mi?

Valahol a MÉLTÓSÁG,  és a TISZTELET szavak körül táncolok éppen, azt hiszem.

Volt már polgárpukkasztó jellegű reklámkampány ruházati és egyéb termék esetén, ezek valahol részesei az életünknek, és fel is hívják a figyelmet néha tényleg fontos társadalmi kérdésekre. Nincs is ezzel baj. Azt nem pontosan tudom, továbbra sem, mi volt itt a cél..? Ezt kellene tudnia megfogalmazni valakinek, és nem, azt gondolom ebben az esetben nem a zsigeri válasz a jó válasz. Öncélúság? Csak úgy? Vagy valaki tényleg azt gondolja, hogy a 21. században, amikor az utcán sétálva azt látom, hogy a férfiak 70%-a gyakorlatilag nőnek öltözve jár, a klasszikus nőiesség pedig eltűnni látszik, a meleg közösségnek ilyen jellegű, mellettük való kiállásra  van szüksége? Hát...szerintem nem. Esetleg azt gondolták, ez az az eszköz, amivel a sok esetben kétségtelenül megbántott, meg nem értett embertársainknak kapaszkodót adhatnak? Egy üdítő? ...ugyan már!

Ez színtiszta matek. Pontosabban marketing. Abból is a legalja.

Mert emberek felülnek a vonatra, ahol a profit a masiniszta, és már nem is emlékszünk az üdítő ízére, sőt, talán nem is ittuk soha, de valamelyik oldalon a vitába beszállunk, és ismerjük a régi mondást...

Szóval, ha én beleszólhatnék a T. Gyártó életébe és stratégiájába, lehet, hogy egy sima méltóság kampánnyal próbálkoznék. Ja, ez foglalt. Akkor Tisztelet. Ja, ez is foglalt.

Na erről beszélek. Emberi értékek, nem reklám. A szerelem az szerelem, valóban, de csapvíz mellett is.

Jó, ok, majd kihúzom az ujjam a biliből egyszer én is.

Sz G

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr1814997616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása