Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

(In)operatív törzs?

Józan paraszti kérdések egy szürke állampolgártól - provokatív címmel

2020. március 08. - Önállóan gondolkodó

 

bosszuallok_1.jpgtorzs_1.jpg

Rögtön leszögezném: ez a bejegyzés mentes mindennemű politikai éltől, kinyilatkoztatásól, és nem azért íródott, mert bárkinek a szakmai felkészültségét bármennyire is megkérdőjelezné. A cikk címe figyelemfelkeltő, nem bíráló. Kérem, hogy ezzel a gondolattal a fejükben olvassák! Fogalmam sincs, én hogyan viselkednék, ha beválasztanának egy operatív törzsbe, és arról még kevésbé van elképzelésem, hogy egy ilyen "szervezetnek" mik a működési alapjai és a bevált eljárásrendje. 

Csak néha azt érzem, hogy nekik sem. 

Az ún. "pánikkeltés" meg végképp távol álljon tőlem, nincs szükség felesleges hisztire. Ezért még elítélni sem tudom és nem is akarom a törzs egyik tagját sem, mert nyilván ez a helyzet nekik is új. Azt nyilvánvalóan nem gondolom, hogy olyan környezetben fejtik ki tevékenységüket, melyet egy átlagos állampolgár erről gondol, vagyis: egy nagy terem, nagyjából félhomály. Benne 35 ember monitorok előtt folyamatosan telefonálva, a falon nagyobb kivetítők, és egy feltűrt ingujjú parancsnok-szerűség, Frank (itthon: János?), aki "eredményt akarok - most! / nem érdekel hol van, kerítsék elő azonnal / 2 percen belül itt akarom látni!" felkiáltásokkal szaladgál a sorok között. 

Sokkal inkább azt tudom elképzelni, hogy a miniszterelnök által delegált emberek végzik teljesen megszokott hétköznapi tevékenységüket, és néha beszélnek telefonon, adott esetben 1 kinevezett vezető mellett. Az igazi munka meg az amúgy is szolgálatot teljesítő egészségügyi, illetve rendészeti szervekre hárul - érthetően. 

Azt a részét, most hagyom, tényleg, mert a bejegyzés szempontjából irreleváns, hogy Orbán Viktor ebből mekkora politikai hasznot húz, és mennyire kapóra jött a két iráni, akikkel indult, stb srb. Elképesztően naiv gondolat azt feltételezni, hogy akár egy ellenzéki kormány is máshogy tett volna. Nem tudom, lehet, de az is, hogy ugyanígy járna el, maximum más érdekek mentén, másra helyezve a hangsúlyt, de az biztos, hogy a "Bosszúállók" ruháját ők is magukra vették volna. Ez egy film címe - értsék úgy.

Viszont lenne itt néhány teljesen hétköznapi kérdés, ami foglalkoztat, s szerintem sokakat. Megválaszolásuk néhány polgártársunknak is jót tenne.  . 

1. Amikor kiderült, hogy Észak-Olaszországban erőteljesen nő a fertőzöttek száma, ami már ide is begyűrűzött, a reptéri lázmérésen túl miért nem lehetett visszaállítani a közúti határ-ellenőrzést? Legalább az ország nyugati oldalán, olyan szinten és módon, hogy minden autóst megmérnek lázmérővel. Ugyanezt a vonatokon. Ez nem megvalósítható? 

2. Amikor például az a két (illetve azt hiszem négy) Egyesült Államokból érkezett diáklány, akik Prágában és valahol Dániában kerültek kórházba, és ugye nálunk 2 nap alatt bejárták a fővárost, nos, az ő esetükben miért nem nevezte meg a törzs azokat a romkocsmákat, ahol jártak? Az érintett szórakozóhelyek forgalmának tuti nem ártana, 2 nap alatt felejtené el mindenki, de legalább akik aznap este ott voltak kicsit jobban figyelnének magukra, ha tudnák, hogy kell. Ugyanez vonatkozik azokra, akik velük egy időben voltak abban a bizonyos fürdőben. Gondolom annyira nem voltak "jól" a lányok, hogy nem emlékeznének egy körülbelüli idő-intervallumra. Arról nem is beszélve, hogy a hivatkozás arra, hogy miért nincs pontos tájékoztatás annyi volt, hogy ők Csehországban vannak. 2020-ban. A telefon és az internet világában. Hm.

3. Több esetben is nyilvánvaló volt, és ezt a minap nyilatkozta is a törzs, hogy a fertőzöttek esetében leginkább a baráti kör vizsgálatára helyezik a hangsúlyt. Valahogy olyan, mintha a "merre járt és mit csinált" gondolatsor kevésbé lenne fontos. Értem én, hogy nincs szükség (lehetőség?) szőnyeg-bombázás jellegű tömeges vizsgálatokra, és attól, hogy egy beteg valahol volt, az nem jelenti automatikusan azt, hogy mindenkinek vége, aki szintén arra járt, de azt azért megtehetnék, hogy az eddig összesen 7 ember teljes "mozgási térképét" felállítsák, és nyilvánosságra hozzák. Szerintem egy ilyen sajtótájékoztató többet érne, mint még egy "nincs ok pánikra", vagy "ne menjünk külföldre" szlogen. Arról nem beszélve, hogy ez erősen hozzájárulhatna, a terjedés megállításához.

4. A hazai történések eddigi dinamikája alapján (vagy csak mert már elég öreg vagyok) van egy amolyan "amiről nem tudunk az nincs" érzésem. Mintha nem fordítanánk kellő figyelmet arra, hogy ténylegesen elkülönítve kezeljük az átlagos, megszokott influenza tüneteit produkálókat a corona-vírus jeleit  mutatóktól. Ennyire vékony a határ egy adott tünetegyüttes megjelenéséig? Ezt tényleg komolyan kérdezem, mert a sajtó attól hangos manapság, hogy mennyi embert küldtek el a lehető legromantikusabb módokon az adott egészségügyi intézményekből, mert kb "ránézésre" megmondták, ez nem az. Pedig volt láz, köhögés, nagyjából minden, amit mi halandók tudhatunk a jelekről. 

Szóval összefoglalva azt gondolom, vagy javaslom, mint teljesen hétköznapi polgár, hogy kicsit lépjen már közelebb hozzánk ez az operatív törzs. Értsük már meg picit jobban a működésüket. 

Lehet egy ilyen helyzetet katonai jelleggel kezelni, határozott fellépéssel, rövid válaszokkal biztonság érzetet kelteni a lakosságban, meg hát azért érezzük a súlyát ennek a járványnak, de mégis, azért a törzs néhány első sajtótájékoztatója nem éppen ezt sugallta felénk. A köztévé 24/24 mantrájából ki lehetne hasítani napi 2 x 15 percet, és részletesen végig menni a dolgokon. A valódi eseményeken. Értem én, van folyamatos tájékoztatás, én a lényeges tartalmat hiányolom belőle. 

Ismétlem, fogalmam sincs, potenciálisan mennyi fertőzött lehet, és mi a dolgok dinamikája, de ha már az az érzésem elmúlna, hogy legalább "ők" igen, akkor az segítene. Részemről nem táraztam be raklapnyi lisztet, cukrot, sót, és konzerveket, mert azt érzem ebből jelenleg maximum só-liszt gyurmát lenne értelme készíteni, meg esetleg paradicsom-fesztivált otthon. Maszkot sem viselek mert nem érzem még létjogosultságát. Viszont ha a kommunikációból és a cselekedetekből kivennék a törzs önmagáról eddig felállított képét, azt megköszönném. A vírus nem fog kevésbé terjedni csak azért mert (az éppen regnáló - mint fentebb írtam) miniszterelnök szigorúan néz rá a tévén keresztül, és gyorsabban sem, ha a már kimutatott esetekről többet tudunk meg. 

 

Lázmentes szép napot, és köszönet minden egyes egészségügyi és rendészeti dolgozónak, akik az első vonalban dolgoznak!

 

Sz G

képek: Bosszúállók / index.hu

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr5515510764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2020.03.09. 10:01:17

Semmiről sincs elképzelése a poszternek de javaslatok és okos tanácsok azért vannak... Bár véleménye mindenkinek lehet...

morph on deer 2020.03.09. 10:28:45

@ursus artos:
Az nem zavar, hogy épp azért csak kérdéseket fogalmazott meg?
Lehet rájuk válaszolni, és akkor nem kell találgatni többet.
Ez ennél nem nehezebb.

nemecsekerno_007 2020.03.09. 10:30:38

Megint egy nagy saller felé halad az ellenzék. Annyira imádom amikor a szabad bölcsészek elkezdenek biológiával foglalkozni. Mert ugye mindenhez is értenek, illetve mindennek utánanéznek :)))))))

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 10:42:53

@nemecsekerno_007: hát, én meg azt imádom, amikor egy olyan poszthoz, melynek semmi köze ahhoz, hogy kormánypárti vagy ellenzéki lenne bármi, rögtön ilyen kommentek jönnek. A vírusnak tök mindegy kire szavazol!

degreen 2020.03.09. 10:45:01

@Önállóan gondolkodó: a politika mentességet itt rontotta el a poszter:

"Azt a részét, most hagyom, tényleg, mert a bejegyzés szempontjából irreleváns, hogy Orbán Viktor ebből mekkora politikai hasznot húz, és mennyire kapóra jött a két iráni, akikkel indult, stb srb."

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 10:48:56

@degreen: ..hát, ha már ezt veszed ide, akkor ha jobban elolvasod, erről van benne szó úgy is, hogy kb bármelyik oldal ezt tenné, ha éppen ő lenne hatalmon, csak max más módon. Vagyis: semennyire nem érdekel jelenleg, hogy ki a miniszterelnök és honnan jött.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.03.09. 11:24:30

1. De. Megvalósítható.

A gugli és a lappangási idő kifejezés a legjobb barátod. Olvass utána mennyit ér a hőmérőzés az első két hétben.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.03.09. 11:28:21

Azért nyugalom elvtársak. Ez a hét lesz a vízválasztó, most fognak szép lassan beindulni azok akik kb. két hete érkeztek haza Olaszországból, karnevál, egyebek, és a jövő héttől azok akiket ők megfertőztek.
Aztán mindenki eldöntheti, hogy a kancigány és haveri maffiájából felépülő dilettáns barmoknak hisz, vagy a saját szemének... Mert az ostoba orbáncsicskák ugyan elhiszik majd, hogy a kerítés a vírust is felfogja, ha előtte köpi ki valaki a tüdejét az utcán, és az már aznap a 14. lesz, akkor még a leghülyébb is elgondolkodik, mennyi igaz vityacigány 8 fertőzöttünk van dumájából.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:40:12

Nyilvánvaló, hogy az egyetlen megoldás az országrontó Gurcsány-Bajnai kormány visszahozása, s Soros gazda megkoronozása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 11:44:44

@nemecsekerno_007:

Az árvíz idején pár éve az ellenzék 3 hétig üvöltötte, hogy Zorbán miatt van árvíz, meg miért hátráltaja a védekezést, meg miért nem csinál semmit.

a nagy hohohorgász 2020.03.09. 11:57:14

úgy látom a híres összefosás árnyékkormány még sem alakul meg addig amíg a vírus le nem zajlik :))))) mekkora parasztok vagytok ti libsik ( persze nem akarok politizálni :))))) ) A parasztja kimegy olaszországba facebookfotozni, elkapja a gempát és Orbán a rohadt amiért nem gyógyítja meg világszinvonalon és ingyen. Ti nagyon buták és rosszindulatúak vagytok. Amúgy azt itt is megkérdezném hogy Budapest felkent ura milyen intézkedéssel védi meg a pesti buzikat???? Nem hallom libsik!!!!! hahaha

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 12:46:47

@a nagy hohohorgász: hát akkor gratulálva a stílushoz, amit preferenciától függetlenül nem tűrök....viszlát. És ha ezt visszaolvasod, nem a lipsizés miatt.

nemecsekerno_007 2020.03.09. 12:47:34

@Önállóan gondolkodó: Ááá, semmi köze :)))))) Minden más konteó. Soros is csak egy filantróp öreg bácsi :)))

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 12:48:53

@nemecsekerno_007: hogy jön ide soros.....édes Istenem....

ez is egy vélemény 2020.03.09. 12:55:10

Ha az intellektuális értetlenkedésnek álcázott zsigeri gyűlöletet felváltaná a tájokzódás, és együttmőködés, lehet a poszter is olvasna azokról az intézkedésekről, melyeket egyébként meghoztak és segítik a járvány megfékezését.

pioneer2016 2020.03.09. 13:24:35

Ettől az operatív brigádtól, kb. annyit nézek ki, mint amikor néhány éve egy márciusi havazáskor Pintér Sándor azt üzente az úton rekedőknek, hogy "üljenek át egy másik autóba".

nemecsekerno_007 2020.03.09. 13:36:33

@Önállóan gondolkodó: Viccesek vagytok és ilyan naívak mint egy ma született Kunhalmi Ágnes :))))))))

MEDVE1978 2020.03.09. 14:20:55

Válaszolok én, bár nem vagyok operatív törzs:
1. Nyilvánvalóan nem és nincs is értelme ilyennek. Elsősorban azért, mert a lappangási időszakban nincsen ennek a fertőzésnek sem tünete, másodsorban azért, mert nincs olyan mennyiségű kiképzett személyzet, aki meg tudná állapítani, hogy Luigi influenzás, megfázott vagy egyszerűen csak allergiás. Harmadrészt, ha lenne is elég ember, akkor sem lenne elég kapacitás erre, hogy ezeket az embereket elkülönítsék vagy jogalap arra vonatkozóan, hogy kiutasítsák / tesztre kényszerítsék. Az egészből annyi lenne, hogy óriásdugót okozna a határokon.
2. Ha rendesen megnéznék hol voltak, akkor kb. fél Budapest lezárható lenne. Egy átlag turista elég sok mindent belezsúfol a programba. Egy normál romkocsmában pedig minden nap takarítanak, tehát ott maximum egy fertőtlenítést kellene elrendelni (de ezt se kell public).
3. Szintén felesleges és óriási kárt okozhatna. Azért, mert három napja a Gellértben áztatta a fenekét a klóros medencében, nem következik az, hogy a Gellértet pestises övezetnek kell kikiáltani. Azóta egyrészt takarítottak, másrészt a vírus ennyi ideig nem marad felületeken életben.
4. Amennyire én hallottam ugyanazok a tünetek, mint az átlagos influenzánál. Amúgy influenza szezon van. Tehát több tízezren betegek a normál influenzában már most. Ez a vírus elsősorban a tüdőgyulladásos szövődménnyel öl. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag vérvétel nélkül szűrhetetlen, a vérből pedig gondolom csak mikroszkópos vizsgálattal lehet kiszűrni.... Viszont az egészségügyet túlterheli, ha minden influenzás teszteltetni akarja magát, ezért szűrik tünet alapján a népet. Persze ne legyen senkinek sem illúziója, ez valószínűleg nem sokat ér, hiszen az esetek 80-90%-ban a betegség enyhe lefolyású. Tehát Béla a másodikról, az a kedves minőségellenőr, amikor múlt héten kicsit tüsszögött, de azt mondta, hogy csak egy kis megfázás és másnap már jó volt, na ő is nyugodtan lehetett koronavírusos. A terjedés gyakorlatilag már nem nyomon követhető. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki vagy akár a lakosság nagy része megfertőzödik majd, hiszen a normál influenza is csak a társadalom egy kis részét fertőzi meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.09. 14:31:02

@Önállóan gondolkodó:

Szóval te nem akarod vissz a hatalomba a demokratákat? Atya Isten, te antiszemita vagy!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.03.09. 15:11:41

na mivan? mégsem csak egy influenza?
mosd a szaros kezed, ne taperold a metrófogantyút a szinesek után, hanyagold az instantot egy fél évig. a többit bizd a felnőttekre.
szép napot.

ez is egy vélemény 2020.03.09. 16:43:41

@FILTOL:
De igen. Ez egy olyan influenza vírus, amibena 50 év alattiak 0.2%-a hal meg.
Egy olyan vírus, ami 5-10 évvel előrehzza az egyébként elkerülhetetlen halált az időseknél, és a legyengült szervezetekben.

Csak hogy értsd. Sokan meg fognak halni, de az emberiséget meg se rezdíti ez a vírus, mert az utakon balestben is többen halnak meg.

white999 2020.03.09. 17:06:42

Már azért egy két hete tudható, hogy gyorsan terjed, pont azért, mert sokaknál nem vagy minimális tünetet okoz. így a kockázatként a gócpontos külföldi és magas lázat elvárni inkább pótcselekvés, hogy mi mindent megtettünk. Valljuk meg őszintén erre se pénz se kapacitás nincs. Ahogy a tömött kórtermekben se lesz a lélegeztető gépekre. Most fog majd hiányozni az egészségügyből pl focira, propagandára átcsoportosított pénz. Pár ezer milliárd viszonylag kevés számú focist rekreációját oldja meg nem költséghatékony módon, mert szórakoztató iparról és nemzeti büszkeséget okozó eseményről mégse beszélhetünk az elért eredmények tükrében. Egyetlen hatásos dolognak kíni féle karantén látszik de az is rengeteg pénz, ezért marad sajnos a természetes kiválasztódás egy szép kis gazdasági összeomlás keretében. Hőmérőzés totál felesleges optikai tuning. max a teljes határzár, ahol az ország magát zárja karanténba de ezt se lehet végtelenségig csinálni. Szóval nagy szar van de ezt senki nem fogja kimondani inkább bénáznak egy sort. Mondjuk megpróbálják a maximumot kihozni belőle. Most a migráns Irániakat akarják kitoloncolni együttműködés hiányában, holott pl két napig könyörgött hogy csináljanak rajta tesztet. Vagy a holland aki a gyors reagálású mentőket nem győzte kivárni, ezért inkább bement taxival egy óra várakozás után. Hát kb ilyen az egészségügy és ez nem a benne dolgozók hibája, hanem pont olyan mint az operatív törzs. Nem tudod eldönteni hogy ez komoly mert viccnek azért durva lenne de sajnos ez van.

white999 2020.03.09. 17:10:36

@ez is egy vélemény: index.hu/kulfold/2020/03/09/olaszorszag_korhaz_egeszsegugy_koronavirus_hatasok/

A doki másképp látja bizonyos esetszám felett már nem vicces, mert a menthetőket sem tudják megmenteni és hol van ez attól, hogy a teljes lakosság 20-25% fertőződik meg.

kárárámaispj 2020.03.09. 17:29:03

Nem vagyok járványügyis, csak józan paraszti ésszel.
1. Megvalósítható, csak nincs értelme. Sokaknak nincs tünetük - náluk érthető, hogy miért értelmetlen. A vírus elvan a levegőben, ruhán, akárhol, szóval azt sem tudod kiszúrni. Az olaszban becsomagolt paradicsom is hordhatja a vírust.
És ha valakinek van hőemelkedése Letenyénél, akkor mégis mit csináljanak ott vele? Arról nem beszélve, hogy a határőrt/orvost csak kiteszed a fertőzésveszélynek, hogy aztán továbbadja a következő autósnak.

4. "mennyi embert küldtek el a lehető legromantikusabb módokon az adott egészségügyi intézményekből, mert kb "ránézésre" megmondták, ez nem az."
Esetleg tényleg nem lehet, hogy az eü dolgozó tudta, hogy mit csinál? Nem olvastam ilyen esetet, de gondolom, nem hülyegyerekek dolgoznak mindenhol.

És tényleg politika nélkül, de higgye már el mindenki, hogy szakértők vannak a háttérben.
Igen, ott van Pintér Sándor, mert ő a belügyminiszter, ő tud arról dönteni, hogy lezárjanak-e egy várost, de nem az ő virológiai és járványügyi szakértelme alapján fogják ezt megtenni.

DFK 2020.03.09. 17:39:51

Virológus szakértő bölcsészek... anyám borogass...

enrikokaruszo 2020.03.09. 18:04:53

komolyan gondolja a blogger, hogy elkezdik közzétenni az eddigi betegek mozgástérképét, és ettől bármi jobb lesz?
néhányan majd azt gondolják, jártak arra, néhányan nem, néhányan majd azt gondolják, biztos elkapták, néhányan nem...és ezek amúgy sima vélekedések lesznek...
a többi kb ennyire hülyeség
mikor katona voltam, egy csomó hülye szabállyal találkoztam, amiről idővel kiderült számomra, hogy hatékonyságban, összességében mégis jobban működik, mi t ha mindenki azt csinálja, amit jónak lát
az operatív törzsesdi pont ilyen faék egyszerű működéseket követ, nem tehet mást
okoskodni, blogolni persze lehet

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 18:31:13

@enrikokaruszo: nem okoskodás, kérdezés. Van különbség. "Attól még, hogy kommentelsz, még gondolkodhatsz." Írhatnám válaszul, de nem teszem. Simán köszönöm, hogy elolvastad. A szabályok nem pontos értelmezésével találkoztam bőven én is, de attól még, hogy a kiemelt "helyekről" kicsit bővebben mondanának valamit, az szerintem nem ártana. Külföldi példákból is ezt láttam, és logikusnak tűnt. Hogy az hatékonyabb-s, Nem tudom.

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 18:32:05

@DFK: Bejegyzést végig-nem-olvasó hobbi beszólók...anyám borogass :-)

Dankházi Zsolt 2020.03.09. 18:32:10

@MEDVE1978: Szia. Az hogy tünete nincs, egy dolog. De attól még fertőz. Minden egyes abból a régióból hazatérő tünetmentes magyart virustesztelni kellene. Ezt hívnám felkészült, megelőző, FELELŐSSÉGTELJES magatartásnak.

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 18:33:10

@kárárámaispj: na végre egy normális stílusú komment :-)

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 18:34:28

@white999: hát....van, amiben egyetértünk....

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.03.09. 18:36:22

És az index.hu, egy ilyen marhaságot kitesz főoldalra. Amikor emberek halnak meg, akkor, legalább akkor nem kellene a politikai haszonszerzésre törekedni. A bloggert nem hibáztatom, mert belőle még a józan parasztság is hiányzik., ez inkább kocsmai okoskodás. De az a szemétláda aki ennek a felületet adja, az az igazán gonosz ember.

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 18:36:25

@MAXVAL bircaman közíró: ...hát....azt hiszem nem vagyok elég pallérozott szellemileg, hogy értsem a logikád, de nem baj. Mindig jó érzés tudni, hogy reflektorok világítják meg előttünk az utat :-)

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 18:37:33

@MEDVE1978: Eddig a Te hozzászólásod a No 1. Köszönöm a higgadt választ! Na látjátok, megy ez....

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 18:39:24

@ez is egy vélemény: az "álcázott gyűlölködést" nettó kikérem magamnak. Nekem édes egy tök mindegy, milyen színű aki épp többségben van. Legyen agya. Működő. Hidd el, tájékozódtam az egészségügyben...eléggé.....maradjunk ennyiben.

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 18:43:28

@megamovieboy: Na ehhez szívből gratulálok. Éles ténymegállapítás. Politikai haszonszerzés amikor emberke halnak meg. Édes barátom, ha szerinted nekem az emberéletnél előrébb való a politika, akkor azt üzenem: ne magadból indulj ki. Nálam, az életemben a politika kb a 20.. helyen van. Életnél nincs fontosabb. Viszont tekintve, hogy nem ismersz, és jó a profilképed, azt gondolsz, amit csak szeretnél.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.03.09. 18:58:50

@Önállóan gondolkodó: Miért is csodálkozzak, amiért nem tudtad értelmezni a hozzászólásomat? Reménytelen.

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 19:05:03

@megamovieboy: na még egyszer, lassabban. Az van, hogy amit írsz, az két fokkal rosszabb csak, mintha lipsizne valaki úgy, hogy sosem voltam baloldali. Ha és amennyiben, pallérozott barátom, te ebből a bejegyzésből politikai haszonszerzés iránti vágyat érzel ki emberéletek kárára, akkor csak azt tudom gondolni, hogy olyan szinten elvakult vagy, hogy az valójában nem csak neked fájhat iszonyúan, hanem vélhetően a környezetednek is. Viszont szeretném hangsúlyozni, hogy ezzel nincsen semmi baj. Te ilyen vagy. Beszűkült látóterű. Van ilyen. Én is az vagyok mások szemében. Ettől vagyunk emberek. Ha egy szinten lenne az emberiség, veszettül unalmas lenne az élet.

ubu1a 2020.03.09. 19:30:21

@MEDVE1978: A vírus kb. 100 nanométeres, ami bőven a látható fény hullámhossza alatt van jócskán. Úgyhogy csak elektronmikroszkóppal tehető láthatóvá. Úgy nem megy, hogy ránézünk felülről a vérmintát tartalmazó tárgylemezre egy jó nagyítóval...

kárárámaispj 2020.03.09. 19:33:21

@Önállóan gondolkodó:
"a kiemelt "helyekről" kicsit bővebben mondanának valamit, az szerintem nem ártana."
Azért egyébként nem feltétlenül. Gondolom láttál már fürdeni tilos táblát. Hogy miért tilos ott fürdeni, az nincs lerészletezve. Mert ha odaírja, hogy erő sodrás, akkor a paraszt elolvassa, ránéz a vízre, és a teljes szakértelmével megállapítja, hogy most nem is erős, és belemegy. Vagy ha odaírja, hogy szennyezett a víz, akkor "az én bőröm kibírja" dumával belemegy.
Na, most képzeld el ugyanezt amikor a 10 millió vírusszakértő majd jobban kitalálja mint a szakember, hogy mi és hogyan fertőz. (De ugyanez érvényes bármelyik másik népre is.)
Egészen biztos lehetsz benne, hogy lenne aki bezáratná az X fürdőt, meg felgyújtaná Y kocsmát, mert ott a vírus.
Én úgy gondolom, hogy talán meg kéne próbálni hallgatni a szakemberekre, akik évekig tanulták, és évente tartanak gyakorlatokat, hogy mit kell tenni és minek van értelme.

Tessék, egy kis politika. Indexcímlapon az iráni diákok meg az ő szenvedéseik. Olvasd el a rendőr vs iráni egyetemista (egyetemista bazmeg, és ekkora fasz) beszélgetését. A diák az jobban tudta. Remélem karantén után kibasszák, hogy a lába nem ér földet.

DFK 2020.03.09. 19:48:13

@Önállóan gondolkodó: hát persze. Függetlenobjektív blogposzt. Aha. És aztán a mindenhez is értő kommentelők. Akik persze keveslik a végzett vírusteszteket. Persze fogalmuk sincs, mikor érdemes az ilyen teszteket használni (pl van egy érzékenysége, adott vírus szint alatt nem működnek), a tesztek elvi alapját sem lennének képesek megérteni. Véleményük persze lehet, de nem számít.

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 20:03:20

@DFK: szubjektív vélemény mindenről lehet. Objektív blogposztról is. Részemről ez az. A tesztek kérdésében pl egyetértek Veled.

Önállóan gondolkodó 2020.03.09. 20:06:14

@kárárámaispj: ezt az iráni kórházas-balhét csak hallottam, de nem olvastam még, jó, hogy szólsz! Be is pótolom! Ilyen helyzetben balhézni nonszensz - meg nem együtt működni. Tele a környezetem egészségügyben dolgozókkal, nagyjából képben vagyok, mennyire kemény dolog. Sőt.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.03.09. 23:01:49

@Önállóan gondolkodó: Nem érted. Nem velem van a baj. Én értem, hogyan érted félre amit artam. Azzal, hogy ezt részletesebben bizonygatod, nem fogsz előrébb jutni, nekem meg uncsi.

xclusiv 2020.03.09. 23:27:22

Kedves poszt-toló,

Tanácsom: szard le (vagy még inkább tiltsd ki) a fideszes bérkommentelőket, nem tesznek hozzá a társalgáshoz, csak trollkodni, rombolni akarnak. Azért küldték őket ide.

Szerintem teljesen rendben van, amit írtál

Más: aki itt szakszerű hozzáállásról beszél, az olvasta ezt a cikket?
index.hu/belfold/2020/03/09/mar_felnek_a_sote-s_diakok_szolni_a_magyar_hatosagoknak_annyira_rosszak_a_tapasztalatok/

Kb. annyi probléma van a leírtakban, hogy ha csak a tizede igaz akkor is fejeknek kellene hullani. Nem a kórházakban, félreértés ne essék. Ők csak szopóágon vannak. Ellenben január 31.-én, lassan 40 napja felállt az ún. operatív törzs, na ők ennyire készítették fel a kórházi személyzetet. Mondjuk az is lehet, hogy nem is lehet, mert most üt vissza az elmúlt sok év alulfinanszírozottsága.

Ha igazak a pletykák, akkor a SOTE klinikáit a múlt csütörtökön kérdezték meg, hogy milyen és mennyi védőfelszerelésre van szükségük. 1 hónappal a so called operatív törzs felállása után. És persze ami érne valamit (FFP3), az nem szerezhető be, szóval valami gyengébbet kapnak (FFP2), majd valamikor, mert az is hetek múlva fog megérkezni. Talán. És itt egyetemi klinikákról beszélünk, nem a mucsajröcsögei SZTK-ról, noha már ott is kellene lenni betárazott védőfelszerelésnek. Már régen.

Szóval izé.

laci_52 2020.03.10. 00:55:06

Vegyük már észre, hogy ez a járvány megállíthatatlan, sok áldozat lesz, mert a magyar egészségügy nem alkalmas egy ilyen helyzet kezelésére. Az áldozatok többsége az idősek közül kerül majd ki, nekik onnantól nem kell nyugdíjat fizetni, ezért a sok cikk szerint bajban levő nyugdíjkassza egyenlege némi javulást fog mutatni. Minden rosszban van valami jó...

apro_marosan_petergabor 2020.03.10. 01:55:49

Bár a "naiv" kérdésfeltevő nem akart politizáni, azért egy kis ovézést sikerült inzertálnia soraiba - ezért nehezen leplezhető a motivációja. Egyéb kérdéseire már kapott érdemi(viszonylag higgadt) választ(-okat), nagyjából hasonlókat. Némi kiegészítés.
Vannak országok, ahol keményebben hőmérőznek. Mit látnak?
Nem sokat, mert tizen napig nincsenek tünetek - ráadásul a tünet elnyomható intenzív láscsillapítással.
másrészt más okból is lehet valaki lázas, ami további bonyodalmakat okoz.
Ami viszont talán hasznos lehetett volna, korábban becsukni bizonyos irányokat (Irán, Olaszország stb.), de ezen már túl vagyunk.
A tömeges védekezés egy módja a totál karantén, az gazdasági halál. Marad a góc felderítés, ok-okozat típusu vizsgálat, bizonyos irányok lezárása, a betegek, érintettek elkülönítése, gyógyítása - ez történik most.
A kommunikáció módján lehet vitatkozni, a nyugodt, fegyelmezett kommunikáció célja a pánikkeltés visszafogása, amire szükség van, mert az ellenkezőjéről gondoskodik a baloldali sajtó.

DFK 2020.03.10. 03:34:18

@xclusiv: szóval csak ellenzéki, ami a jelen helyzetben inkább ellenségi, vélemény legyen? Tudod, sokszínűség, tolerancia...
Amúgy szépen felülsz az index hazugságvonatára.

DFK 2020.03.10. 03:35:39

@Önállóan gondolkodó: szubjektív vélemény szakmai kérdésben lehet, de az nem releváns.

Hefe 2020.03.10. 04:21:01

@MEDVE1978:
"4. Amennyire én hallottam ugyanazok a tünetek, mint az átlagos influenzánál. Amúgy influenza szezon van. Tehát több tízezren betegek a normál influenzában már most. Ez a vírus elsősorban a tüdőgyulladásos szövődménnyel öl. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag vérvétel nélkül szűrhetetlen, a vérből pedig gondolom csak mikroszkópos vizsgálattal lehet kiszűrni.... Viszont az egészségügyet túlterheli, ha minden influenzás teszteltetni akarja magát, ezért szűrik tünet alapján a népet. Persze ne legyen senkinek sem illúziója, ez valószínűleg nem sokat ér, hiszen az esetek 80-90%-ban a betegség enyhe lefolyású. 4. Amennyire én hallottam ugyanazok a tünetek, mint az átlagos influenzánál. Amúgy influenza szezon van. Tehát több tízezren betegek a normál influenzában már most. Ez a vírus elsősorban a tüdőgyulladásos szövődménnyel öl. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag vérvétel nélkül szűrhetetlen, a vérből pedig gondolom csak mikroszkópos vizsgálattal lehet kiszűrni.... Viszont az egészségügyet túlterheli, ha minden influenzás teszteltetni akarja magát, ezért szűrik tünet alapján a népet. Persze ne legyen senkinek sem illúziója, ez valószínűleg nem sokat ér, hiszen az esetek 80-90%-ban a betegség enyhe lefolyású."

a virus kimutatasa nem mikroszkopos modszerrel tortenik, mert ahogy lentebb irtak, ahhoz tul kicsi. Szerologiai modszert (ELISA) hasznalnak, amivel vagy magat a virust, vagy az ellene a szervezetben termelodo antitesteket mutatjak ki.
Nyilvan ebbol ertheto, hogy nem olcso a teszt, ilyenekre kellene a penzt kolteni, nem pedig Sepsiszentgyorgyon/Felcsuton/barhol stadionokat epiteni. Ez a modszer ugyanis akkor is jelzi, hogy az illeto szervezete talalkozott mar a koronavirussal, ha meg nem latszanak rajta a betegseg tunetei. Az pedig komoly elony lenne a fertozottek kiszureseben, mert a hirek szerint 3 hetig is lappanghat a virus a szervezetben mielott a betegseg tunetei jelentkeznek. Az alatt a harom het alatt pedig rengeteg embert meg tud fertozni a virushordozo, anelkul, hogy betegnek latszana.

Hefe 2020.03.10. 04:23:13

ja, az "operativ torzs" eleg inkompetensnek nez ki, az eddigi tevekenysege alapjan. Inkabb csak a meguszasra jatszanak, hogy nalunk nem lesz baj. Az olaszok is igy kezdtek...

Hefe 2020.03.10. 04:44:55

a kormanypropaganda helyett ejjel-nappal olyan fel vagy 1 perces rovidfilmeket kellene jatszani, hogy hogyan mossunk kezet, es ezt allandoan tegyuk meg. Tovabba, hogy keruljuk a tomeges rendezvenyeket, illetve onnet ne menjunk idos, beteg emberek kozelebe. Zsebkendobe kohogj, tusszents. Ha beteg vagy, maradj otthon. Tisztitsd es fertotlenitsd a dolgokat magad korul.
Ez lenne kb. az alap, ehhez kepest duborog a propaganda.

n3spr3ss0 2020.03.10. 05:12:42

@MAXVAL bircaman közíró: Miután kiderül ez esetben is, hogy tehetetlen a kormány, majd megint át kell ülni egy másik autóba.

n3spr3ss0 2020.03.10. 05:14:13

2500 Ft egy teszt, mégis ezen spórolnak. Akiből már "csöpög" a vírus, annál elvégzik.

DFK 2020.03.10. 05:30:29

@n3spr3ss0: az ár honnan van? Egyébként ennek a tesztnek is van egy alsó érzékenysége, ha még kevés a vírus, nem működik.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 05:50:55

A poszter hatalmas arc! Az elején bevallja, hogy nem ért hozzá, ami igaz lehet, mert a későbbi soraiból ki is derúl és azt is állítja, hogy nem akar politikát csinálni belőle, de azon lamentál, hogy Orbán Viktornak politikai haszna van abból, hogy két fertőzött Iráni illetőségű, tehát ez az aljas feltételezés annulálja a politikamentességre tett ígéretét, röviden, hazudik!
Arany poszter, meg a többi libsi, bolsi, proli, balos, ellenzéki, meg még a tököm tudja hotgy magát minek nevező csőlátású, mindenhol mindenben Orbánt látó és Orbán hibáját levezető, agyatlanul rágalmazó primitív életforma!
Tényleg vegyetek már vissza a lendületből, világszerte tombol a járvány, ide még el sem ért gyakorlatilag és ti próbáltok ebből hasznot csiholni?
Szánalmasak vagytok, piti lúzerek, tényleg ordít rólatok a tehetetlenség, mert ilyet egy normális ember képtelen lenne megtenni, ez a viselkedés legalja, ellentmond minden ormának, ami emberré teszi az embert! De egyébként még az állatvilágban sem jellemző ilyesmi, mert a nagy bajban, egy fenyegető veszély hatására még az alacsonyabb rendű állati csoportok is összefognak egymással és félreteszik az ellentéteiket!

Hefe 2020.03.10. 05:53:02

megjott az agysebesz szekcio...

Hefe 2020.03.10. 06:04:24

@Grimbusz Makszimusz:
tesó, amit a kormany eddig tett, az molyfing. Amikor a betegert 2 oraig nem jon a mento, hogy karantenba vigye, az meg sajatmaga eltomegkozlekedik a Laszloba, az mar vicc. Ennel mar csak az a szomorubb, amikor az irani diakok szolnak, hogy nem hatosaval kellene oket bestuccolni egy szobaba, karanten cimen, mert igy tutira az is megfertozodik, aki egyebkent meguszta volna, az mar a Stan es Pan kategoria...
Se mento, se korterem, se virusteszt. Nem gond, majd mészáros und mészáros felhuz 3-4 stadiont, attol a koronavirus biztosan véres fejjel fog retirálni.
A kutyaszar a tortan, amikor a körtanárok kapnak 50 kincstari sebeszi maszkot (ami kb. mokuspisi az erdotuzben), hogy azzal huzzak am ki a jarvany vegeig, mert tobbet nem kapnak.
Hat ennyit a tudomany es a technika ujdonsagairol, csibéim.

felucca02 2020.03.10. 06:36:01

@ez is egy vélemény: Na, ezt is kimondta végre valaki erről a műhisztiről!

felucca02 2020.03.10. 06:44:30

Ugye, minden pórcselekvés úgy kezdődik, hogy hozz létre egy bizottságot. A neokommunizmusban ezt operatív törzsnek hívják.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 06:52:17

@Hefe: Nem vagyok agysebész faxfej libsi, bár a ti köreitekben ezt lebukás nélkül állíthatnám magamról, hiszen agy hiányában nálatok érdemi beavatkozást nem kellene végeznem!
Miért vagy hülye? Miről beszéltem az előtő kommentemben is, hogy csupán aljas és ostoba módon próbáljátok kiforgatni az eddig történteket?
Menjen mentő minden pánikoló kreténért? Persze, beviszi, majd fertőtlenítik az autót, aznap már nem is dolgozik, közben tényleges betegek döglenek meg infarktusban, meg autók roncsaiban, mert nem lesz ellátásuk!
Az iráni diákok? Szintén hasonló a téma, ha jól emlékszem a luxushajón is összezárva voltak karanténban az utasok és nem tették partra őket sehol egyágyas szobákba, mert erre nincs lehetőség!
2500 ft-os teszt? Bazmeg, annál sem az ár a lényeg, hane, hogy ténylegesen indokolt legyen a gyanú, azt meg hagy döntsék el a szakemberek és nem az ósanpolcokat lepusztító pánikolók, hiszen egyrészt rengeteg felesleges időt és pénzt emésztene fel, másrészt lekötné és elvonná a kiértékelőket más érdemi munkától, nem is beszélve, hogy a letesztelt hazaérve fordulhatna vissza, mert az úton, lehet hogy mégis megfertőződött!
Tehát csak a szokásos libsi aljasság dúl ismét, semmi nem jó, minden kevés, persze normális, reális javaslat szokás szerint nincs, csak Orbhánozás, kormányozás, fideszezés! Vágod mazsom?

felucca02 2020.03.10. 06:57:20

@Grimbusz Makszimusz: Szerintem azért van ormányozás, mert többeknek kinyílik a bicska a zsebében, amikor a pacalfocista, rettenetesen komolyra maszkolva, odaáll a mikrofon elé, és közhelyeket böfög, miközben mögötte ott vírít a siserehad egyenruhában.

Annyiszor láttuk ezt a semmirekellőséget az elmúlt ötven évben, hogy nem csoda, ha beindulnak a feltételes reflexek. Azt ugye tudjuk, hogy a külsőség akkor kell, amikor tartalom nincsen. nahát.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 07:00:11

@felucca02: : "Apád fasza tombol, az."

Apámfaszázol, de nem tombolsz! :D Értem! Ha tombolsz, akkor gondolom a tenyeredbe szarsz és kivágod a ketrecedből, mint a csimpánzok az állatkertben ugye?

Hefe 2020.03.10. 07:01:39

@Grimbusz Makszimusz:
ugyan teso, akinek van egy csopp esze az neked mar libsi?
Miutan a temahoz lathatoan halovany ibolyad sincs, igy nem lehet teged komolyan venni. Nyilvan csak egy berkommentelo vagy, teso.

felucca02 2020.03.10. 07:01:59

@Grimbusz Makszimusz: Elnézést, elragadtattam magamat. Apádfasza behelyettesíthető szimpla nem-mel.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 07:06:00

@felucca02: Hát öreg, válságstáb minden komoly esetben alakul, ez nem fidesz specifikus szerintem, az meg, hogy ezt ilyen pacalfocistázó szinten tengődő kretének kifogásolják, leszarandó teljes egészében, mert most nem az a cél, hogy a hülyéknek feleljenek meg!

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 07:07:36

@felucca02: Elfogadom és akkor viszont elnézést kérek én is.

DFK 2020.03.10. 07:17:21

@Grimbusz Makszimusz: ráadásul nem csak az árról van szó a teszt esetében, hanem arról is, ha mindenhol boldog-boldogtalant tesztelnének, gyorsan hiány alakulna ki a tesztből. Ugyan ma már rutin a gyártók számára egy rRT-PCR kit meg a hozzávaló u.n. primerek legyártása, de azért némileg bonyolultabb, mint az, hogy vágjunk le egy darab vasat.

Rolpent 2020.03.10. 07:32:16

Koronavírus egy geci!!!!

röf 2020.03.10. 07:42:42

Minden politikától mentesen: amit az Index művel vírus-kérdésben, az nálam már büntetőjogi kategória. És ha itt tényleg diktatúra lenne, akkor már lesittelték volna napfénymentes cellákba az egész szemét bandát. Ennyit röviden.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 07:57:21

@Hefe: Kurva jó ez a kórházi koszttal rendszeresen visszatérő hülyeségetek is! Ezek gondolom nem esznek sertést, viszont a kórházhoz nem tartoziik perzsa hentes, aki kecskét vág nekik és aztán faszénen megsüti kissé szenesre odaégetve, ahogy az anyukájuk csinálta! De elfogadom, a kaja szar nekik, viszont a székekkel és az ablakkal mi volt a bajuk, elmondanád? A faszom beleverem ebbe a nagy egtyüttérzésetekbe, a kórházakban amúgy pont jó a kaja, volt módomba megtapasztalni nem olyan régen, a példának hozott tömlős sajt és alma meg ugyebár nem főzve v an, hanem reggeli, de a kajaügyet hagyhatjuk is, hiszen aban valakinek mindig lesz valami kifogása és az vitessen be magának ami kell, gondolom a karantén mellé az ilyet külön megoldják, tekintettel a körülményekre!

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 08:01:00

@röf: . "És ha itt tényleg diktatúra lenne, akkor már lesittelték volna napfénymentes cellákba az egész szemét bandát."

Egy igazi demokráciában is, hiszen abban a többség védelme a legfőbb cél és nem engednek belepofázni periférikus kisebbségeket fontos dolgokba! Szerintem is minimum sitt és pofabeverés lenne a méltó reakció erre a mocskos munkára, amit művelnek az indexnél!

Önállóan gondolkodó 2020.03.10. 08:16:47

@röf: semmi közöm személyesen az indexhez, a blogom itt jelenik meg. Ennyi. Viszont ami ezt az írást illeti: kérdéseket tettem fel, politikától függetlenül, mert az ebben a kérdésben semennyire sem érdekel. De köszönöm a hozzászólást.

Önállóan gondolkodó 2020.03.10. 08:28:04

@Grimbusz Makszimusz: Kedves Kommentelő! Az összes hozzászólásodhoz, így egyben: ha neked a világ 2 csoportból áll, vagyis: 1. a hozzád hasonló elképesztően művelt, szabatosan beszélő és író, saját gondolatokkal rendelkező, mindenhez (is) értő, humánus de egyben vezető jellemű és határozott emberek, akiknek a bármilyen meggyőződése az A MEGGYŐZŐDÉS.
Meg aztán a második csoport, aki ha ezzel nem ért egyet, akkor az lipsi, bolsi, komcsi, ncgi, hazaáruló, néprontó, stb.
Halkan jegyzem meg: nem csak ez a 2 csoport van.
Halkan jegyzem meg, az életben nem fogunk tényleg fejlődni, ha csak ez a 2 csoport van.
Halkan jegyzem meg, vannak helyzetek, amikor kérdezés nélkül kell kivételes döntéseket hozni - és ez teljesen ok.
Hangosan jegyzem meg: sajnálom, ha a poszt olvasása benned ilyen mérvű fájdalmat szakított fel.
Még hangosabban: ha és amennyiben nem tudsz kulturált keretek között megmaradni, akkor kénytelen leszek offolni.
NEM a véleményed miatt, hanem a stílus miatt.
Egy dolgot eldöntöttem: bárki mondhat itt bármit, hisz ez a lényeg, de ha elkezdünk kilépni egy adott szint keretei közül, azt nem fogom engedni. oldaltól függetlenül.
Kösz.

röf 2020.03.10. 08:50:37

@Önállóan gondolkodó:
A kérdéseid álszentek, áttételesen -a többi, témával foglalkozó, Indexen megjelentetett írással együtt- a kormány ellen lázítanak, azt sugalmazva, hogy mint annyi másban, ebben a témában is tehetetlen, töketlen társaság vezeti az országot. Legközelebb talán sziveskedjünk az ellenzékre szavazni....
Nyilván ezért is vagy szivesen látott vendég az Indexen.
És ez nem elsősorban Téged minősít, hanem az Indexet.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 09:16:41

@Önállóan gondolkodó: Akkor tiltanod kell, mese nincs, nehogy csorbuljon az önérzeted esetleg olyat olvasva, ami neked nem tetszik de valahol az agyad mélyén elkezd tőle valami motoszkálni! NE ENGEDD, BANNOLJ MINDENKIT!

bekov 2020.03.10. 09:54:05

ki kéne plakátolni, szép kék háttérrel, minden utolsó zsákfaluig: HA KORONAVíRUS VAGY, NEM FERTŐZHETED MEG A MAGYAROKAT!

operatív törzs munkája ezzel meg is van oldva, lehet felvenni a zsíros bónuszokat

Önállóan gondolkodó 2020.03.10. 11:16:51

@Grimbusz Makszimusz: na még egyszer, de tényleg utoljára. Ha pl olyat írsz, mint most utoljára, azzal az égvilágon nincs semmi baj. Az önérzet ebben a műfajban csak hátráltató tényező. Én csak normális hangú beszédet várok/kérek. Ennyi.

Önállóan gondolkodó 2020.03.10. 11:18:57

@röf: Nem vagyok a jelenlegi kormány feltétlen híve, ez tény. Ebben a posztban amit róluk gondolok, ki is mondat félmondattal, de azt is, hogy vélhetően ezt kb minden más kormány megtenné itthon. Vagyis: a jelen kérdések kapcsán nálam irreleváns éppen ki kormányoz. Szóismétlésekért bocs.

Hefe 2020.03.10. 15:32:33

@Önállóan gondolkodó:
Ne tiltsd ki a gyereket, azert mert berkommentelo. Ha nem berkommentelhetne, akkor ehen halna ebben a koronavirusos vilagban.

Grimbusz Makszimusz 2020.03.10. 15:52:23

@Hefe: Jaj köszi ez erkölcsi és anyagi támogatást, ha kitilt, akkor tudsz majd kölcsönadni is ? :P
süti beállítások módosítása