Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

Egy Fidesz-KDNP szavazó ára

...pontosabban mennyibe is kerül 1 db. kormányzati szavazat

2019. augusztus 16. - Önállóan gondolkodó

 szavaz.jpg

Mert ugye egy embernek nincs ára...de a rövid válasz: 212 448 forint.

Hogy teljesen korrekt legyek: vegyük azt, hogy az elmúlt kb 14 hónapban mennyit költött az állam (mi) propagandára: 75 milliárdot. Ehhez adjuk hozzá a köztévé (MTVA) évi költségvetésének mondjuk a háromnegyedét, vagyis újabb 75 milliárdot (mert feltételezzük, hogy a maradék 25 milliárdot //!!// értelmesen költik el). Ez így 150 000 000 000 forint. Százötven milliárd. Ennyit adtunk ebbe. Mi.

Ezt az összeget osszuk el a 2018-as választásokon a Fidesz-KDNP oldalra szavazók számával, ami ugye 2 824 206. Ez 53 112 forint. 

Miután a kormányzati propaganda-költés, valamint a közmédia működési kerete mind 1 ÉVRE SZÓLÓ számok, egy választási ciklus pedig 4 év, így a kapott összeget kissé slendrián alapok mentén ugyan, de szorozzuk meg néggyel. Így megkapjuk a fent már leírt végeredményt: 212 448 forint.

Mindez azt jelenti, hogy 1 darab kormánypárti szavazat ára gyakorlatilag majdhogynem  -kis túlzással, erősen kerekítve a hatás kedvéért- negyed millió forint 4 évente. Ebben egyéb költségek nem szerepelnek, mondjuk olyanok melyek a meggondolatlan gazdaságpolitika okán jelentkeznek, vagy kiemelt cégek "szponzorációi" lélekjavító rendezvényekre és egyebekre. Semmi ilyesmi. Ez a szám nettó módon és kizárólag a közmédia és a kormány propagandagépezetének a költsége. A mi pénzünk mindkettő. Már, ha a befizetett adónkat sajátunknak tekintjük, és azt vélelmezzük, hogy a javunkra, és/vagy értünk költik el, röviden: jól.

Minden kormány, bárhol is legyen a világon, költ arra, hogy fennmaradjon, ne legyünk naivak.

Minden kormány fényezi magát, dicsekszik az eredményeivel, lássuk be.

Azt azonban csak és kizárólag a legeltökéltebb egypártrendszerben és/vagy majdhogynem diktatórikus berendezkedéssel bíró országokban teszik meg, hogy a többi kiadáshoz viszonyítva ennyire aránytalan módon költsenek arra, hogy saját magukat promózzák, mégpedig úgy, hogy minden szóba jöhető releváns felületet pedig elvesznek a túloldaltól. Mind fizikailag, mind pénzügyileg.

Nem megyek bele olyan egyszerű és lineáris összehasonlításokba, hogy "de bezzeg az egészségügyre mit költhetnénk, és nem tesszük, csak a pofánk nagy", meg hogy "de bezzeg mennyi stadion van és helyette lehetne jobb iskola, vagy akár épp több vagy jobb kórház, rendelő", mert ezek mind lerágott csontok, és valljuk be, nem is érdekel nagyjából már senkit, mert a fenti említett 2 összeg "jó" elköltésével ezt el is érték.

Kushadunk, csendben, írogatunk ilyen maszlagokat mint ez, amiben van néhány szám, meg gondolat, felveszünk szamizdat jelleggel néhány rádióműsort meg netes videót, és kész.

Azt kell mondjam, minden egyes kommunikációra elköltött forint megtérült, jól csinálják, teljes siker a dolog. A mi sikerünk is ez, mert gyakorlatilag mi adjuk rá a pénzt. Nekik (a kormánynak) ez egy megveszekedett forintjába sem kerül. Zseniális, a kör be is zárult.

Profi munka. Hogy mennyire?

Ezt a következő írásban fogom megmutatni, számokkal.

Addig meg: taps, taps, taps. Szép volt Fidesz-KDNP! Csak a mosolyom helyett van valami furcsa grimasz az arcomon közben...

 

Sz G

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr5115012444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása