Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

A cigányság helyzete Magyarországon 1.

Egy őszinte, nyílt sorozat arról, amiről leginkább hallgatunk...

2020. február 25. - Önállóan gondolkodó

 ciganysag.jpg

Amit most Ön olvas, az egy több írásból álló sorozat első része. Nagyon régóta foglalkoztat a cigányság helyzete ma hazánkban, és az utóbbi időszak eseményei megadták a kezdőlökést, hogy elindítsam ezt a sorozatot. Jelesül az alábbi főbb gondolatok körül: 

1. Értjük azt, ahogyan ők látják magukat?

2. Értik ők, hogy őket hogyan látják?

3. Érdekel minket, hogy ők hogyan látnak minket?

4. Van ennek az előző három kérdésnek relevanciája? Vagy ennél sokkal alapvetőbb kérdéseken át lehet eljutni egy közös nevezőre?

5. Vagy esetleg már van közös nevező, csak senkit sem érdekel egy ponton túl?

6. Teszünk mi eleget azért, hogy megértsük őket?

7. Tudunk úgy kommunikálni, hogy a kérdés, miszerint "kinek kellene többet tennie" fel se merüljön?

8. Van valódi kommunikáció a cigányság és a nem roma társadalom között?

9. Megengedhetjük magunknak azt, hogy csupán a választások előtt kezdjünk el fogékonyak lenni a téma iránt?

...és persze folytathatnám, de nem teszem.

Kezdem inkább azzal, egyfajta bevezetőként, hogy feltennék néhány kérdést. Mégpedig annak érdekében, hogy látszódjon egyfajta kiindulási alap, melyet figyelembe véve vágnék bele a téma mélyebb elemzésébe. 

Arra kérem Önöket, tisztelettel, hogy válasszanak az alábbi kérdésekből, meggyőződésük, illetve akár pillanatnyi véleményük alapján. A többi ezt követően jön majd. 

 

 

Fentieken túl, megköszönöm, ha az alábbiak közül is kiválasztják azt a választ, melyet leginkább elfogadhatónak, illetve igaznak gondolnak:

 

Fontos lenne még az alábbi kérdésben is kicsit tisztán látnunk arányokat: 

 

 Végezetül pedig, teljesen puritán módon:

 

Nagyon köszönöm mindenki szavazatát, ígérem, hamarosan következik a 2. rész, melyben a fenti kérdésekre adott válaszokat is figyelembe véve elmélyedünk a kérdésben, úgy, ahogyan véleményem szerint szükséges lenne. 

Sz G

borítókép: portfolio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr2915491678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.26. 13:51:33

Mindig, mindenhol a világon súlyos konfliktus van a letelepedett lakosság és a nomád vagy félnomád lakosság között. Ez vagy az apartheiddel oldható meg - lásd még inidán rezervátumok -. vagy a visszamaradott lakosság kényszercivilizálásával.

Eddig talán Puzsér volt az,. aki konkrét tervet ajánlott. Kötelező bentlakásos cigányiskolák létrehozása, családi pótlék megszüntetése, a magukat sterilizálni hajlandó cigányoknak segéy fizetése.

Pipas 2020.02.26. 14:13:26

"Tudunk úgy kommunikálni, hogy a kérdés, miszerint"

Addig ahány sikertelen cégnél dolgoztam mindig az volt a duma, hogy "jajj, mert a kommunikáció". Párszor elmondtam, hogy nem kommunikálni kellene, hanem normális munkát végezni, de aztán feladtam.

Egy biztos: ahányszor elkezdik a kommunikációban keresni a megoldás kulcsát annyiszor bukásra is van ítélve a dolog.

qabar 2020.02.26. 15:13:25

A téma mélyebb elemzése lehetetlen a cigány társadalom alapos ismerete nélkül. Ha a bloggernek (Sz G - nek) nincs kellő tereptapasztalata, ha nem áll közvetlen, köszönőviszonynál sokkal mélyebb, személyes kapcsolatban legalább három-négy tucatnyi, cigány etnikai identitással bíró személlyel az ország legalább 3-4 régiójából, akkor az elemzésbe bele se kezdjen. De ezek között lehetőleg legyenek képviseltetve magyar és cigány anyanyelvű romungrók, oláhcigányok, beások és esetleg szintók is, gazdagok és szegények, fitalok és öregek, férfiak és nők egyaránt. Ha ez mind megvan, kíváncsian várom az eszmefuttatásokat. (Nálam az összes felsorolt kritérium pipa, emellett nem vagyok cigány.)

AngeI 2020.02.26. 15:28:22

A cigánysággal szemben először erőt kell mutatni. Másból nem értenek. Alapvetően törzsi gondolkodású, ,még mindig törzsi alapon szerveződő emberekről van szó, akik ezt a tulajdonságukat ösztönösen használják az individualistává vált fehér többségi társadalom tagjai ellen adott esetben. Bármilyen integráció előfeltétele az államhatalom dominanciájának kinyilvánítása a cigányok felé.

Kivlov 2020.02.26. 15:41:42

"Aki nem dolgozik, ne is legyék."

Az adófizetőknek elegük van a rajtuk élősködő, túlszaporodó, gyerekgyártásból élő népségből. Teljes joggal.

HaCS 2020.02.26. 16:33:47

Valóban kíváncsi vagy?

1. Nem
2. Nem
3. Nem
4. Nem/Nem
5. Nem
6. Nem
7. Nem
8. Nem
9. Igen

Ez a nyers valóság.

sZulamith 2020.02.26. 16:44:05

Ami azt illeti minket magyarokat például a németek cigánynak tartanak . Azok a svábok akiket kitelepitettek is szomorúan tapasztalták, hogy őket is lecigányozták..

buraip 2020.02.26. 16:49:21

A kérdés fontosságához mérten a cikk véleményem szerint eléggé elkapkodott, nem alapos. Más szavakkal, a téma súlyához képest méltatlan.

A kérdőíves szisztéma szerinti válaszadás, legalább egy egyéb lehetőség nélkül, egyenesen viccnek is gyenge.

Szerintem egy átgondolt újra próbálkozást megér.

Javaslom, hogy a szerző legalább próbáljon már meg kilépni a szokásos liberális/balos klisékből. Olvasson az ilyen véleményektől teljesen eltérőeket is. Pl. Forgács Istváné ilyen. Beszéljen legalább egy tanítóval és/vagy tanárral és/vagy lelkésszel (a református egyháznak van cigány missziója) és/vagy pappal, aki olyan helyen tanít és/vagy dolgozik, ahol többségben vannak a cigányok.

Muhammad Balfas 2020.02.26. 17:00:35

Az évszázadok óta kialakult cigány-magyar viszonyrendszert a Kádár-rendszer borította fel ,amikor a cigányokból kényszeresen ipari munkást akart csinálni. Ezt súlyosbította a posztkádári bomlás , és a '90-es évek vadkapitalizmusának világa, illetve a módszerváltás után hatalmi helyzetbe kerülő Szdsz , és a hozzá köthető szervezetek kártékony tevékenysége..

laci_52 2020.02.26. 17:07:59

A Kádár-rendszerben félt a cigány a rendőrtől, mert ha bevitték, az első kérdés előtt jól elverték. Ma nem fél, mert jogai vannak...

lomposfarkas 2020.02.26. 17:17:15

A lakosság azzal kénytelen szembesülni, hogy az erőszakos, sokszor pusztán öncélúan erőszakos bűnözésben igencsak felülreprezentáltak a cigányok (rendre olvasni, hogy agyonverték az áldozatot stb). Ennek kimondása a pórnép részéről "természetesen" vegytiszta nácizmus, de a tudós urak egymás között azért megállapítják. (pl. A Debreceni Rendőrkapitányság kriminálgeográfiai elemzése. Doktori PhD értekezés). Úgy vélem, az elmúlt évszázadok és különösen az elmúlt 20-30 év egyre rosszabb tapasztalatai után teljesen értelmetlen pöcsköszörülés bármiféle párbeszéd.
Senki nem áll le tárgyalni a kamrát fosztogató egerekkel vagy a lakást ellepő hangyákkal. Pláne nem kezdi el önteni beléjük a "felzárkóztató" százmilliárdokat, amit úgyis ellop a cigány önk. felső vezetése, és semmi nem változik, amíg a feladatuk csak annyi, hogy hozzák az xx számú cigány szavazatot a választásra.
Ez az alap probléma úgy tűnik genetikusan kötődik a cigányokhoz és a rendvédelemnek nincs rá válasza, a politikának meg pont így jó, mert a lakosság megosztott és egymással marakodnak.

venszivar 2020.02.26. 17:30:37

Őket, soha, de soha NEM lehet a többségi társadalom által élt munka, erkölcsi, kultúrális, becsületesség stb -stb. átlag emberekhez , akárcsak megközelítőleg "felhozni. SOHA!

Visceroid 2020.02.26. 17:41:37

A cigányság helyzetét nem lehet megoldani annyival, hogy "a fehér ember bűnös". Úgy meg pláne nem, hogy a civil szervezetek rajtuk keresztül zsigerelik ki a magyar államot (mert Orbánék még nem tették meg eléggé)

Proud Mary 2020.02.26. 17:46:04

@sZulamith: te kb 30 év nem voltál külföldön (vagy inkább csak hazudsz)

Terézágyú 2020.02.26. 17:56:47

@laci_52:
"A Kádár-rendszerben félt a cigány a rendőrtől, mert ha bevitték, az első kérdés előtt jól elverték. Ma nem fél, mert jogai vannak..."

A Kádár-rendszerben mindenki félt a rendőröktől, mert mindenki kaphatott pár pofont. Ma nem, mert mindenkinek jogai vannak.

gyalogbaka 2020.02.26. 18:26:06

Kádár idején elindult egy folyamat, aminek sajnálatos módon vége szakadt, és azonnal visszatértek a hagyományos vadász/gyűjtögető életmódjukhoz.
Kádár idejében gumibottal be voltak kényszerítve a gyárba, a törvények rájuk is vonatkoztak, és a munkahelyen letöltött idő után valamennyi munkát elvégezve/imitálva fizetéssel a kezében távozhatott, valamint pozitív példa megtekintésére volt kényszerítve, ahogy a büdös párásztok éltek.

A probléma feloldása a jelenlegi életmódjukban, és szociális értékrendjükben keresendő.
Mi a menő. Mi a rajság. Mi a em menő.
Rabolni, gyilkolni, agresszíven viselkedni menő. Bemenni a gyárba és melózni nem menő.
Ezt állami terrorral ki kell irtani belőlük gyökeresen. Erre 50 év kádárkolbász nem volt elegendő. Ez évszázados folyamat. vagy hosszabb.
A rajkodó hangadókat következetesen és folyamatosan össze kell törni a lehető legbrutálisabb módon, miközben a beilleszkedésre hajlandó jól teljesítő munkaerőt jutalmazni kell. Ez viszont a cigányságon belül új törésvonalakhoz vezet: "Uncle Tom".
Ha ezt amerikában egy néger a másikra mondja, az az egyik legnagyobb sértés. Kb egyenértékű a fajárulóval. Mert ott a néger akkor néger, ha gettókultúrát képvisel, az öltönyös niggernek akkor van becsülete ha a bandatagokat védi.
Ha a helyzetet továbbra is kezeletlenül hagyjuk, akkor a folyton fokozódó cigányterrort megelégelve egyszer csak a lakosság megoldja azt a problémát, amire a hatóság képtelen volt, és olyan környezetet teremt magnak, ahol nyugodtan lehet este sétálni az utcán, és a gyerekeket ki lehet ereszteni a szomszéd házba felnőtt kíséret nélkül. És ennek a végeredménynek a cigányság elűzése/"eltűnése" az útja.
Vagy erővel kiverjük belőlük az ősközösségi értékrendjüket, vagy elmennek, vagy megszűnnek. A negyedik eset az, hogy győznek, és az ő "kultúrájuk" lesz az uralkodó a Kárpát medencében.
Mielőtt felbátorodna eme remek színes fordulaton, kérem nézzen körül, hogy állnak derék cigányaink a női jogok, a kiskorú prostitúció, és a bűnözővé nevelés tekintetében.
Messze túl vagyunk azon a ponton hogy pénzzel, és szavakkal bármilyen eredményt lehessen felmutatni. Eljött a tettek ideje, és ha sokáig halogatjuk, akkor már csak a probléma kauterizálása marad mint lehetséges megoldás.

Önállóan gondolkodó 2020.02.26. 18:37:44

@buraip: értem, hogy elkapkodottnak gondolja, mert ez most direkt lett sarkítva, és ennek megfelelően kérdezve. Ez csak egy sorozat első része. Természetesen nagyon messze van az alaposságtól. Ez egy mondat elején az első szó - nem több. A célom a, hogy egy olyan szemléletet képviseljek, ami se nem védi, se nem támadja a cigányságot. Tényeket szeretnék feltárni, de leginkább kimondani olyan dolgokat, amiket nem nagyon szoktunk - egyik oldalon sem. A "ballib"-hez, mint eddig már sokszor elmondtam, nincs közöm. Attól, hogy nem értek sok mindenben egyet a jelenlegi Fidesszel, még nem vagyok ballib, főleg úgy, hogy a szocialistákkal ugyanígy állok. Engem az érdekel, ki mihez, és hogyan áll vagy ért. A szín, mögötte, nem érdekelt soha.

lamott 2020.02.26. 19:05:23

Mennyi szemet rasszista hozzaszolas.. Mennyi buta, eloiteletes, altalanosito gondolat. Hogyan lehet egy kalap ala venni minden cigany szarmazasu embert?? Hogyan lehet figyelmen kivul hagyni azokat, akik tisztesseges eletet elnek? Ilyen hozzaallassal soha de soha nem fognak tudni kitorni azok, akiknek megadatott az ero, a lehetoseg egy normalisabb eletre. Ti vagytok azok, akik ezt megakadalyozzak a vegtelenul eloiteletes hozzaallasotokkal. Szegyen!

Tartalom 2020.02.26. 19:28:54

@MAXVAL bircaman közíró: ezt ha jól emlékszem amikor Gyurcsány volt a miniszterelnök akkor Gyurcsány próbálta keresztülvinni először. De nem sikerült neki.

Tartalom 2020.02.26. 19:35:53

@lamott: hát akkor szégyeljük magunkat együtt, mert te sem jöttél elő semmi épkézláb konstruktív ötlettel!

várom a levelet 2020.02.26. 19:58:10

@lamott: bocsánat,arról is mi tehetünk,hogy a 17éves lány írni,olvasni nem tud,3 osztályt végzett, de már 2 gyereke van.és még mennyi lesz.meg,hogy milyen jó,hogy a kenyérszállító kocsi délben jön,mert előbb nem tudnak fölkelni.vajon miben fáradtak el? az óvódás gyerek kitépi a társa füléből a fülbevalót,erre az óvónő válasza,olcsót kell venni.menekülne mindenki a faluból,ha tudna.mondom úgy,hogy a tágabb rokonságban két cigány is van,és rendesen dolgoznak.

DFK 2020.02.26. 20:08:05

@lamott: nem előítélet, hanem tapasztalat. Ugye te sem nyúlsz be az oroszlánketrecbe, vagyis előítéletesen viselkedsz az oroszlánnal szemben?

lamott 2020.02.26. 20:16:52

@DFK: 10 evig dolgoztam kozottuk. Gyerekeikkel, iskolan kivuli foglalkozasokkal.

lamott 2020.02.26. 20:19:41

@Tartalom: Mert mar ezerszer leirtak. Nincs egy megoldas, nem lehet rovid ido alatt megoldani. Kormanyzati szandek kellene, anelkul nem megy. L. Ritok Nora blogjat olvasd! A nyor szele.

kvadrillio 2020.02.26. 20:21:38

HÁÁÁÁÁ....A RENDSZARVÁLTÓK EZT IS ELBASZTÁK ! A COCILIZMUSBAN A CIGÁNY RENDESEN DOLGOZOTT.

A RENDSZARVÁLTÓKAT MEG KELL BÜNTETNI EZÉRT.

moszkvicssluszkulcs 2020.02.26. 20:26:40

Ha látok egy cikket, ahol a cigányságot "romázzák", máris tudom, hogy itt bizony a magyarokat fogják hibásnak kihozni. Tehát kezdjük a gondolkodást a cigányokról úgy, hogy annak nevezzük őket amik, cigányok. Szerintem nincs ezzel semmi baj. És ebből következik a másik bűnös ferdítés, amikor a többségi magyar társadalmat le"nem romázzák". Mi van??? Tehát Magyarországon romák és nem romák élnek??? Az ilyen írások, amiket gyakran szocialógusok és nagyon liberális értelmiségiek írnak, rengeteget ártanak a 2 fél közötti viszonynak.(szerintem)
Ja, még valami. Amit az első hozzászóló Puzsérnak tulajdonít( bentlakásos iskolák) jó pár évvel ezelőtt egy Népszabadság cikknél én is leírtam. A következő 3 órában a "takonygerincű náci" volt a legkevesebb, amit kaptam, majd ki is tiltottak...

lamott 2020.02.26. 20:29:08

@várom a levelet: Akkor arra a ket ciganyra gondolj, mikor itelkezel. Mert en is ismerek, nem kettot, de tobb szazat, aki megerdemelne az elfogadast. Az elzart cigany kozossegekben a szamunkra es sokszor sajat maguk szamara is karos szokasok tovabb elnek ertelem szeruen. Ezert is katasztrofa a szegregacios oktatas. A gyerekek egymastol tanulnak, tanulhatnanak a legtobbet. Persze a megvalositashoz specialisan kepzett szakemberek kellenenek, pedagogusok, pszichologusok, fejleszto pedagogusok.. stb.. stb.. amihez sok sok penz kellene. De amig nincs kormanyzati akarat, addig marad, sot egyre melyul a szakadek a tanulatlan, melyszegenysegben elok es a fejlettebb lakossag kozott. Olyan nehez ezt megerteni??

Önállóan gondolkodó 2020.02.26. 20:34:21

@moszkvicssluszkulcs: én mindkettőt elsősorban magyarnak tartom. Minden véleményt és gondolatot köszönök, fontosak a további részekhez.

Önállóan gondolkodó 2020.02.26. 20:56:03

@Nyírjeslakó: na hát többek között pont erről (is) szól majd a többi rész. Érdekes lesz, meglátod. A nélkül, hogy -bármely oldalon- nem mondunk ki dolgokat, sok minden nem fog változni.

erkölcsi hulla 2020.02.26. 21:17:54

"A lakosság azzal kénytelen szembesülni, hogy az erőszakos, sokszor pusztán öncélúan erőszakos bűnözésben igencsak felülreprezentáltak a cigányok (rendre olvasni, hogy agyonverték az áldozatot stb). Ennek kimondása a pórnép részéről "természetesen" vegytiszta nácizmus,"

Ennyi.

erkölcsi hulla 2020.02.26. 21:21:23

Meg amikor hallgatod a "büdösmagyar"-ozást, a villamoson a mocskos cigánytól, aki nem fogja fel hogy az egyetlen nyelv amin úgy ahogy gondolkodni tud, az a magyar.

Minden jóérzésű magyarnak ezt hallgatva eszébe jutnak a "Schindler listája" című örökzöld film klasszikus jelenetei.

erkölcsi hulla 2020.02.26. 21:29:34

@lamott: "Mennyi szemet rasszista hozzaszolas.. Mennyi buta, eloiteletes, altalanosito gondolat."

Az előítélet volt, és lesz is a túlélés záloga. Ha belenyúlsz a tűzbe, és megéget, az fáj. Újra nem biztos hogy megtennéd, mert az előző alkalommal fájt. SZÍNTSZTA ELŐÍTÉLET kéremszépen

Ha látsz egy arabot bozótvágóval az utcán, aki levág pár embert, mert éppen bearabult, akkor semmi gond, de ha legközelebb is látsz ilyet, mert túlélted, akkor bizony vagy elfutsz, vagy ha teheted megölöd.

Remek példák határtalan tárháza.

Aki régen nem volt előítéletes, kihalt. Most is ez a helyzet.

midnight coder 2020.02.26. 21:37:48

Az alapvetõ gond, hogy ebbõl az egészbõl megpróbál mindenki faji kérdést csinálni. Nem faji kérdés. Kulturális. Ami persze nem jelenti azt, hogy ezt annyira könnyű megoldani. Attól, hogy valaki a kezébe nyom a cigánynak egy kalap pénzt, még nem csinál belőle adófizető polgárt. Ez nem pénz kérdése elsősorban, hanem értékrendé, tudásé, a világhoz való hozzáállásé. És ennek megoldása nem fog egy generáció alatt menni. De nem lehetetlen - a cigány nem hülye, csak törzsi kultúrában él, és ez a törzs remekül alkalmazkodott ahhoz hogy a gengszterváltás óta a farkából is megélt. Viszont Orbánék a közmunkával alapvetõen jó irányba indultak el. Ha a cigónak dolgoznia kell a segílykéért, akkor a gyerek nem azt látja, hogy az a megoldás hogy otthon ülünk és kannásbort iszunk, miközben idõnként csinálunk egy gyereket. Ha azt látja, hogy apuka-anyuka dolgozik, akkor akár azon is elfilózhat, hogy vannak a közmunkánál jobban fizető szakmák is. És előbb-utóbb a törzsben az lesz az érték, ha valaki szakmát szerez. Az unoka pedig már akár diplomát is.

Tartalom 2020.02.26. 22:48:22

@lamott: Kormányzati szándék? Hány száz-ezer-milliárd Forint ment el eddig a kormányzati szándékok ezirányú beteljesítésére? Számolta ezt meg már valaki? Kérdezzük meg az emberi erőforrás minisztériumot, hogy a számlákat gyűjtik-e ami ezinyárú kormányzati szándékra elment, és mennyi a jelenlegi végösszeg? Szerintem ha megtudnád hanyattesnél! Lehet hibáztatni a kormányzatot, de ők is emberek, viszont, hogy a kormányzati szándék nincs meg az szinte biztos hogy nem igaz.

midnight coder 2020.02.27. 06:41:54

@Tartalom: Ez nem elsősorban pénz kérdés. Ha azt szeretnéd elérni, hogy egy csoport valahogy viselkedjen, akkor érdekeltté kell tenni benne.
süti beállítások módosítása