Mindenki gondol amit akar. Egy darabig.

Önállóan Gondolkodó

Önállóan Gondolkodó

Bogdán László valódi öröksége

Az első ember, aki ki merte mondani. Jól.

2020. július 17. - Önállóan gondolkodó

bl.jpg

Már írtam róla a napokban. De nem arról, amit itt hagyott.

A tényeket hagyta itt. Illetve...lehet, hogy azokat elvitte magával.

Nem a mellébeszélést. Nem az álszent takarózást egy népcsoporttal. Nem a szavazatok vadászatát. Nem a népszerűség keresését.

Én nem ismertem személyesen, de tekintve, hogy éppen elkezdtem a cigányság helyzetéről egy sorozatot írni, felmerült, hogy megkereshetném őt is. Akkor merült ez fel, mikor meghalt. Sajnos így van.

Akkor esett le, hogy azt az embert nem kérdeztem meg, aki első volt abban, hogy nem nekünk kezdett el magyarázni meg érvelni a cigányság védelmében, vagy mellett.

Hanem a cigányságnak.

"Pacekba".

Kimondta amit ki kellett. Megmondta ahogyan a dolgok vannak...és ennyi.

Aztán tett. Nem csak mondott, hanem cselekedett. Rengeteg emberről mondják ezt, aki éppen elment közülünk, tudom. Az a nettó és nyers különbség, hogy ő előbb tett, aztán, ha kérdezték minderről, hát válaszolt. És..elvolt úgy is, ha senki sem kérdezte. NEM azért tett bármit, hogy aztán erről majd jól megkérdezzék.

Magasról lenézte a beszéddel nyerészkedőket, a haszonleső sors-megváltókat, akik a "jaj-de-megértelek" mögé bújtak.

Annyira cigány volt, annyira jól kimondta amit kellett, hogy amikor hallgattad, semennyire sem gondoltál a cigányságra. Lehetett volna indián, eszkimó, madár, fa, bármi. A szavaiban az volt, hogy ember az ki áll, beszél, vagy tesz. Kiáll, átbeszél, megtesz. Mit is számít "honnan"?!

Nevetett azon, hogy valaki náci, és azon is, hogy cigány.

A hitelességének és semmilyen népcsoporthoz tartozásának lényege az volt, hogy igenis nagyon tartozott valahova. Mint nagyon kevesek.

Senkit nem akart semmivé tenni - megítélésileg. Mindenkit akart mindennek - cselekedeteikkel. A sajátjaikkal. Ezek mögé bújt, és onnan leselkedett ki néha, hogy vajon azok, akik miatta lettek "tevők", vajon mennyire élvezték ezt? Elárulom: nagyon.

A pofámról leszakad a bőr, hogy nem kerestem meg. A pofámról leszakad a bőr, hogy kik nem hangoztatják jelenleg sajnálatukat.....vagyis. Talán örülök. Mert legalább tudom kiket nem fertőzött meg a "a rohadt életbe, mennyire igaza van, és ez valójában mennyire egyszerű..." gondolat.

Engem sikerült.

A hősök nem születnek. A hősök nem halnak.

A hősök ott vannak.

Ahol kell.

Amikor kell.

Ne kérdezd miért, a választ majd megadja a saját agyad ha megérted őket.

Bogdán Úr (nekem nem volt Laci, nem ismertem): köszönöm, hogy egy pillanatra tudott jó tükör lenni.

Kétoldalú.

 

Köszönettel: egy elkésett.

 

Sz G

 kép: hvg.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolhatod.blog.hu/api/trackback/id/tr4816012744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Bartalis 2020.07.18. 13:25:25

Elitélt sikkasztó bűnőző volt!Tipikus kétarcú ember,verte a nyálát mint cigány,közben amikor lehetősége volt lopott ,csalt.

Burgermeister 2020.07.18. 13:50:39

Ma volt a radioban egy regi interju rola.
Szerkeszto: Mi van cserdiben? Mit mutatna meg?
BL: 100 kan cigány

Nincs több kerdesem!!!

Önállóan gondolkodó 2020.07.18. 14:21:03

@László Bartalis: Tisztelt Kommentelő! a legnagyobb kedvességgel mondom: sajnálom, hogy fogalmad sincs a világról, hogy Bogdán ki volt, és arról sem, hogy n ki vagyok.
Remélem, a maga temetésén sokan lesznek.

Önállóan gondolkodó 2020.07.18. 14:22:28

Tisztelt Olvasók!

Sosem hittem, hogy arra vetemedek, hogy kitiltsak bárkit. Megtettem.
Mindentől függetlenül, a tisztelet jár mindenkinek. Ilyen esetekben pedig pláne.

Ésszel.

Köszönöm!

Önállóan gondolkodó 2020.07.18. 14:23:06

@Burgermeister: sajnálom, hogy a nyers gyűlölet mögött nincs érv vagy gondolat.

Önállóan gondolkodó 2020.07.18. 14:23:40

@László Bartalis: mindenkinek lehet véleménye. Nekem is van, sok mindenkiről.

Fikalnyik Eugén 2020.07.18. 15:04:26

A Bogdán László jelenséggel a legnagyobb baj az volt, hogy nem kellett a saját fajtájának. A magyaroknak meg csak azért kellett, mert többek között szidta a saját fajtáját, az meg mindig jól jön, végre kimondhatja büntetlenül azt, amit mi nem merünk. Mint amikor Sándor György zsidóviccet mond. A balosok imádják azt a magyart aki beszól a magyaroknak, a széljobbosok is azonnal megenyhülnek, ha egy román visszaadná Erdélyt, lásd Toroczkai és a román exneje. Ahogy egyre több falba ütközött a sajátjai irányából, úgy jött rá, hogy benne is csak egy díszcigányt látnak, bármennyire is tiltakozott ez ellen.
Legyen neki könnyű a föld.

élhetetlen 2020.07.18. 17:32:44

@Fikalnyik Eugén: „nem kellett a saját fajtájának”. Nem ismertem, Cserdiben sem jártam soha, és nem is foglalkoztam a témával, de itt egy videó: www.youtube.com/watch?v=Ztg3aGzFEQE . Ha abból a faluból azt hozta ki, ami látszik, (a fóliasátor nem Patyomkin sátor), már akkor megérdemel minden tiszteletet. Legalább elkezdett valamit.

lac1 2020.07.18. 18:14:39

Engem (a többséget, mint szőke, fehér bőrű és zöld szemű) egy cigány csak ne tanítson semmire, ne vázoljon fel problémákat, mert problémákat felvázolni inkább ÉN tudnék.
Miért is mondom ezt- és így? Amikor tolvaj komcsiivadék (valójában kettő) nagy dérrel-dúrral kijelenti az illető halála után, hogy mennyire rendes ember volt ez a cigány és vállalják a temetési költségeit, én bizonyítva látom, hogy igazam van.

feribácsi 2020.07.18. 19:12:42

@László Bartalis: Ismereteim szerins soha nem állította, hogy hiba nélküli. Viszont cserében nem volt pl. az Országos Roma Önkormányzat elnöke milliós fizetéssel és semmilyen érdemi munkával. Ezt érdemes végiggondolni, mielőtt belefogsz egy ilyen fröcsögésbe! Azt nézd, mit ért el, mennyi embernek változtatta meg az életét jó irányba.

naivugyfel 2020.07.18. 20:54:08

Bogdán László egyértelműen az "inkább rendes" emberek közé tartozott, ha mindenki hozná az ő szintjét, nagy boldogság, szeretet, béke lenne a világban. Aki bármi miatt szidta / szidja itt vagy máshol, az sajnos egy primitív barom, aki nagyon nem látja maga körül a világot - örülök, ha segíthettem nekik az önértékelésben...

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2020.07.18. 22:28:52

Nyilván én is csak a médiaszerepléseiből ismertem, de nekem egy olyan embernek tűnt, aki nagyon-nagyon meg akart felelni a róla kialakult képnek és azért dolgozott, hogy az a negatív kép a cigányságról, amit ő maga is bátran felvállalt, megváltozzon. Túl sokat markolt és mostmár sosem fogjuk megtudni, mire jutott volna. Bocs, ha rosszul idézem, de valami ilyesmit mondott az egyik műsorban: "Rengeteg pénzt költenek arra, hogy megtanítsanak, hogyan kell kopogni. Aztán, mikor kopogok, nem nyitják az ajtót." Neki sajnos nem nyíltak ki az ajtók. Nyugodjon békében.

Szalay Miklós 2020.07.18. 23:06:54

Milyen elvek mentén lehetne sikerre vinni a hátrányos helyzetű kisebbségek, a cigányság felzárkóztatását:

egyvilag.hu/temakep/069.shtml#p16

élhetetlen 2020.07.19. 00:08:46

@lac1: „Engem (a többséget, mint szőke, fehér bőrű és zöld szemű)„ Hú, már én is lecsúsztam egy kaszttal, mert sötétbarna hajú, fehér bőrű vagyok, zöld szemmel? Biztos, hogy okosabb vagy nálam, vagy egy cigánynál, mert szőke vagy? „egy cigány csak ne tanítson semmire, ne vázoljon fel problémákat, mert problémákat felvázolni inkább ÉN tudnék.”. Éljen az arrogancia, Ő legalább elkezdett valamit, www.youtube.com/watch?v=Ztg3aGzFEQE , és, ha a falujában ezt elérte, akkor minden elismerést megérdemel. Hogy „nagy dérrel-dúrral kijelenti az illető halála után, hogy mennyire rendes ember volt ez a cigány és vállalják a temetési költségeit, én bizonyítva látom, hogy igazam van.” Nincs igazad, Richard Wagner sem tehetett arról, hogy halála után Hitler szerette a műveit. Te csak hülye vagy.

n3spr3ss0 2020.07.19. 06:09:21

Én tiszteltem, becsültem azért a milyen volt, amiket tett. Hibái voltak, lehettek, kinek nincs. Szeretnék nagyon sok olyan embert ebben az országban amilyen ő volt, de erre kevés a remény, de annak nagyon örülök, hogy van egy párját ritkítóan becsületes, szorgalmas , megbízható dolgozóm, aki cigány.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2020.07.19. 08:37:21

Nácik 75 éve nincsenek... ilyen piti hazugság miatt az egész írás értelmét veszti...

n3spr3ss0 2020.07.19. 08:55:57

@Hungarian Geographic: Max. a Holdon nincsenek, Magyarország telítve van, a kormány sok ténykedése is emlékeztet rá.

lac1 2020.07.19. 09:16:21

@élhetetlen:

Látom irigy vagy, mert sárgaságodban olyant tulajdonítasz nekem, amit én nem is mondtam.
Győztem, te nyamvadék, és még igazam is van,. A cigány és bolsiivadékok megtalálták egymást, erre bizonyság a történetük.
Kit érdekel Hitler úr, engem nem, engem nem bántott, nem is értem a zeneszerző és Hitler hogyan jön ide, ez a fajta érvelés 1990 körül volt szokás, hogy Hitlerrel példálóztak a tolvaj állibsik.
Saját magadat nevetteted ki!

élhetetlen 2020.07.19. 15:45:32

@lac1: Mi van? Mit irigylek én? Miről beszélsz? „nem is értem a zeneszerző és Hitler hogyan jön ide”. Azt próbáltam megvilágítani, hogy egy élő ember, és egy halott nem „találják meg egymást”, legfeljebb az élő találja meg a halottat, vagy a művét. A halott már nem viszonoz semmiféle érzelmet. Sajnálom, hogy ezt nem sikerült megértened.

lac1 2020.07.19. 19:12:10

@élhetetlen:

Te nem érted. Legyen az élő vagy holt cigány, engem egy se tanítson semmire.
Sajnálom, hogy ezt SEM sikerült megértened.

6.Lenin 2020.07.19. 19:20:33

@lac1:

Téged nem is kéne, értelmetlen. Már bunkóként fox elpatkolni.

De sok cigányon lehetne már végre segíteni. Mindenkinek jobb lenne. Jól kezdett, de bedarálta a politika.
Kár volt érte.
Nyogodjon most már békében. Tööb is lehetett volna, de most már mind1. Remélem jön majd egy másik, aki erősebb lesz, és tényleg a saját táboráért fog hatcolni. Kellene is már végre.

lac1 2020.07.19. 20:09:24

@6.Lenin:

Lehetőleg úgy legyen az a harc, hogy a többségi társadalomnak - már aki nem akarja önként - ne kerüljön sem egy forintjába, sem egy kalória plusz munkájába.

ilyen tök egyszerű játékszabályt állítok fel, talán érthető nektek.
Ja, mit is gondolok?

6.Lenin 2020.07.19. 20:20:06

@lac1:

Ezt a problémát (cigánykérdés) nem is a többségnek kell(ene) megoldania, hanem elsősorban a cigányoknak. A többségnek csak segíteni kell(ene) ebben, természetesen egy mindkét félnek elfogadható együttélésben.
Bogdan valahol rossz vágányra került, sajnos. Az együttélés drága játék, lásd migráció ma Európában.
Pedig valószínűleg nem lesz más megoldás a jövőben.

lac1 2020.07.19. 20:43:39

@6.Lenin:

Az elmúlt sok-sok évszázadban kimondhatatlan mennyiségűt kaptak a segítségből, az elnézésből, a tudomásulvételből, a pénzből.
És.
Amikor valaki követelőzik, addig én nemhogy nem, még meg is makacsolom magam.
A játékszabályok egyformák, ha nem tetszik, el lehet menni, gondolva itt örökbecsű gyurcsányi exminiszterelnökre.
Nem segítek, nem adok, nem alkalmazom őket, és szerencséjük, hogy nem vagyok helyzetben.
Nem lennék gonosz, csak a szó szerinti igazságot hajtanám be rajtuk, egy petákkal sem többet.

6.Lenin 2020.07.19. 20:54:59

@lac1:

"Az elmúlt sok-sok évszázadban kimondhatatlan mennyiségűt kaptak a segítségből, az elnézésből, a tudomásulvételből, a pénzből."

Csak sajnos nem a cigányság, hanem a hatalmon lévő "diszcigányok", és mindig a többség szerette volna meghatározni, hogy miként is KELL élniük.
Ez nem 1-2 napos játék, pláne ha szarul csinálják.

attól, hogy milliókat adunk a gyöngyöspataiaknak (a deviáns részének) attól még nem fogja tudni aláírni még az átvételi elismervényt sem. Csak azért, mert egyik oldalnak pont az a jó, ha maradnak ilyenek, mint most, mert a szart rá lehetne kenni a másikra. Persze a másik oldal se különb nagyon.
Ebből a politikát sürgősen ki kéne zárni. (sajnos több száz éve pont ez nem megy)
A következetes szigor viszont szükségszerű kellene, hogy legyen (ebben 1etértek veled)

lac1 2020.07.19. 21:33:20

@6.Lenin:

Az engem nem érdekel, mint adófizető, hogy mire költik, ha nem arra, amire kapták. Ha ÉN felveszek lakásépítésre a banktól és közben elvesztem vagy eliszom, nem hivatkozhatok arra, hogy arra nem jutott, amire adták, ezért még egyszer kérek. Aztán harmadszor. Aztán huszadszor. Aztán száznegyvenkettedszer.

De nincs kedvem a magyar a magyar internet legrégebbi problémáját szó szerint ezredszer is kibeszélni, ezért mindjárt a tutit írom, mutass te vagy valaki, ahol sikerült a cigányokat "integrálni".
Na ugye, itt sem sikerül.
A bogdán is a pokolra került, a többi is odafog kerülni.

6.Lenin 2020.07.20. 11:28:35

@lac1:

Abbn igazad van, hogy nem sikerült eddig sehol, mert.....

Azért nincs lakásod még, mert a felvett kölcsönt elittad... ha érted az összefüggést.

Te azt mondod, hogy nincs lakásod, én meg azt, hogy miért nincs. Elbeszélünk egymás mellett.

lac1 2020.07.20. 22:44:26

Nem beszélek én el sehova. Egyszerűen én tudomásul veszem a tényeket.
És mivel te is tudod, hogy sehol és soha nem sikerült a cigányok megnevelese, ezért nincs is olyan dolog, amivel egymás mellé beszélnénk.
Ha te tudod, hogy 2+2 egyenlo 4-el és én is tudom, akkor szerinted miben lehet ertetlenkedni?
süti beállítások módosítása